Plněné kapie jsou skvělý způsob, jak si vychutnat chuť léta v lehké a výživné podobě. Tento recept kombinuje sladkost kapií s jemně oříškovou chutí quinoy a vydatnou červenou čočkou. Jídlo je veganské, bezlepkové a ideální jako lehký oběd nebo večeře.
Ingredience:
4 velké kapie
100 g červené čočky
100 g quinoy
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 lžíce olivového oleje
1 lžička mleté sladké papriky
0,5 lžičky mletého kmínu
sůl podle chuti
čerstvě mletý pepř podle chuti
čerstvá petrželka na posypání
Postup:
Quinou propláchneme pod tekoucí vodou a uvaříme podle návodu na obalu (obvykle ve dvojnásobném množství vody asi 15 minut, dokud nezměkne). Červenou čočku také propláchneme a dáme vařit do vody na přibližně 10 minut – měla by být měkká, ale ne rozvařená. Obě suroviny scedíme a dáme stranou.
Kapie omyjeme, odkrojíme vršky a odstraníme semeník. Vršky si můžeme ponechat jako “víčko” k podávání.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nasekanou cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek a společně krátce osmahneme. Vmícháme uvařenou čočku a quinou, ochutíme sladkou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Směs necháme krátce prohřát a případně dochutíme dle potřeby.
Kapie naplníme připravenou směsí a naskládáme je do pekáčku. Přikryjeme je víčky z kapií nebo alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 až 30 minut, dokud kapie nezměknou.
Před podáváním posypeme nasekanou čerstvou petrželkou. Podávat můžeme samostatně nebo s čerstvým zeleninovým salátem.
Napsat komentář