Pečený kapr na bylinkách je lehký, výživný a chuťově vytříbený pokrm, který spojuje tradiční českou surovinu s moderním pojetím zdravé kuchyně. Kombinace s batátem a pyré z celeru dodává jídlu zajímavý kontrast chutí i výživovou hodnotu.

Ingredience:
2 filety z kapra (každý cca 150–180 g)
1 větší batát (cca 250 g)
1 menší bulva celeru (cca 300 g)
1 lžíce olivového oleje
2 lžičky citronové šťávy
1 stroužek česneku
1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
špetka soli
špetka mletého bílého pepře
2 lžíce bílého jogurtu (ideálně řeckého typu)
čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:
Očistěte filety z kapra, zbavte je případných kostí a osušte papírovou utěrkou. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem, zakapejte olivovým olejem, citronovou šťávou, potřete prolisovaným česnekem a zasypte nasekanými bylinkami. Osolte a opepřete. Nechte chvíli odležet (ideálně 20–30 minut).

Mezitím oloupejte batát a nakrájejte ho na plátky silné přibližně půl centimetru. Celer také oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Batát dejte na pečící papír a pokapte olejem, zlehka osolte. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně 25 minut, dokud nebude měkký a lehce opečený.

Celer uvařte ve vodě doměkka (cca 15–20 minut), potom slijte vodu a rozmixujte s bílým jogurtem do hladkého pyré. Dosolte a můžete podle chuti přidat i trochu bílého pepře.

Kapr se peče v troubě posledních 15 minut spolu s batátem, dokud není krásně zlatavý a propečený. Servírujte na talíř s porcí celerového pyré, plátky pečeného batátu a rybou navrchu. Ozdobte čerstvou petrželkou.