Pečené kedlubny jsou skvělou variací na lehké vegetariánské jídlo. Zdravé, lokální suroviny jako kedlubna, bulgur a čerstvá zelenina tvoří chutný a výživný pokrm, který zaujme nejen vegetariány. Recept je jednoduchý a ideální jako lehký oběd nebo večeře.
Ingredience:
4 ks středně velké kedlubny
100 g bulguru
100 g sýru feta
1 menší cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
hrst nasekané petrželky
špetka soli
špetka mletého pepře
Postup:
Kedlubny oloupejte a seřízněte vrchní část tak, aby vznikla „čepička“. Vydlabejte vnitřek kedlubny lžící, ale nepropíchněte dno (ponechte asi 0,5 cm silnou stěnu). Vnitřek nakrájejte na kostičky a ponechte stranou.
Bulgur nasypte do menšího hrnce, zalijte dvojnásobným množstvím osolené vody a vařte podle návodu (cca 10 minut, dokud nezměkne). Po uvaření nechte odstát.
Na pánvi rozehřejte olivový olej, osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte nakrájené vnitřky kedlubny a restujte asi 5 minut, dokud nezměknou.
Do pánve přidejte uvařený bulgur a promíchejte. Odstavte z ohně, vmíchejte rozdrobovaný sýr feta a nasekanou petrželku. Dochutťe solí a pepřem dle chuti.
Kedlubny naplňte bulgurovou směsí, přiklopte „čepičkou“, přendejte do zapékací mísy a podlijte trochou vody.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud kedlubny nezměknou.
Podávejte teplé, ideálně s čerstvým zeleninovým salátem nebo jako samostatný chod.
Napsat komentář