Pečený králík je výbornou volbou pro milovníky zdravého masa s nízkým obsahem tuků. Tento recept využívá dostupné české suroviny, doplněné o bylinky a pečenou zeleninu pro výživné a chutné hlavní jídlo, které zahřeje a potěší.

Ingredience:

1 králičí hřbet (cca 600 g)

2 střední batáty (cca 400 g)

2 mrkve (cca 200 g)

1 petržel (cca 100 g)

1 cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)

1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)

1 lžička soli

? lžičky čerstvě mletého pepře

100 ml zeleninového vývaru (nebo vody)

Postup:

Králíka omyjeme, osušíme a lehce osolíme a opepříme. V misce smícháme olivový olej, nasekaný rozmarýn, tymián, prolisovaný česnek a touto směsí potřeme celé maso. Necháme alespoň 30 minut marinovat, ideálně i déle – například přes noc v lednici.

Mezitím si připravíme zeleninu – batáty, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme na měsíčky.

Do pekáče rozložíme zeleninu, osolíme, zakápneme olivovým olejem a položíme na ni marinovaného králíka. Podlijeme vývarem.

Pekáč zakryjeme a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 60 minut zakryté, poté odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme dalších 15 minut, aby maso i zelenina získaly zlatavou barvu.

Podáváme s čerstvými bylinkami a můžete doplnit např. listovým salátem nebo kysanou zeleninou.