Pečený králík je výbornou volbou pro milovníky zdravého masa s nízkým obsahem tuků. Tento recept využívá dostupné české suroviny, doplněné o bylinky a pečenou zeleninu pro výživné a chutné hlavní jídlo, které zahřeje a potěší.
Ingredience:
1 králičí hřbet (cca 600 g)
2 střední batáty (cca 400 g)
2 mrkve (cca 200 g)
1 petržel (cca 100 g)
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
1 lžička soli
? lžičky čerstvě mletého pepře
100 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
Postup:
Králíka omyjeme, osušíme a lehce osolíme a opepříme. V misce smícháme olivový olej, nasekaný rozmarýn, tymián, prolisovaný česnek a touto směsí potřeme celé maso. Necháme alespoň 30 minut marinovat, ideálně i déle – například přes noc v lednici.
Mezitím si připravíme zeleninu – batáty, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
Do pekáče rozložíme zeleninu, osolíme, zakápneme olivovým olejem a položíme na ni marinovaného králíka. Podlijeme vývarem.
Pekáč zakryjeme a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 60 minut zakryté, poté odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme dalších 15 minut, aby maso i zelenina získaly zlatavou barvu.
Podáváme s čerstvými bylinkami a můžete doplnit např. listovým salátem nebo kysanou zeleninou.
Napsat komentář