Pečené krůtí stehno je chutné, syté a přesto lehce stravitelné jídlo, které je ideální na rodinný oběd. Kombinace libového masa, čerstvých bylinek a kořenové zeleniny zajišťuje nejen výbornou chuť, ale i přísun důležitých živin. Všechny použité suroviny jsou snadno dostupné a výsledkem je zdravý pokrm bez zbytečných tuků.
Ingredience:
Krůtí stehno (cca 1,2 kg, ideálně s kostí a kůží)
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru (menší bulva)
1 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky mletého černého pepře
1 lžička soli
1 hrnek vody nebo zeleninového vývaru
čerstvý rozmarýn na dozdobení (volitelné)
Postup:
Krůtí stehno omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Z obou stran ho potřeme směsí soli, pepře, drceného kmínu a sušeného tymiánu. Můžeme ho nechat několik hodin marinovat v lednici, ale není to nezbytné.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Mezitím oloupeme a nakrájíme mrkev, petržel a celer na silnější proužky nebo kostky. Cibuli nakrájíme na měsíčky, česnek rozdrtíme plochou stranou nože.
Do pekáče dáme veškerou zeleninu, pokapeme ji olivovým olejem a promícháme. Na zeleninu položíme krůtí stehno. Podlijeme vodou nebo vývarem.
Zakryjeme pekáč alobalem nebo poklicí a pečeme přibližně 90 minut. Poté alobal odstraníme, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme dalších 30 minut, aby bylo stehno dozlatova opečené a kůže křupavá.
Hotové maso necháme 5–10 minut odpočnít, poté ho nakrájíme na porce a podáváme společně s upečenou zeleninou. Ozdobíme čerstvým rozmarýnem, máme-li k dispozici.
Dobrou chuť!
Napsat komentář