Pečený květák je skvělou lehkou a zdravou variantou oběda nebo večeře. Díky pečení získá oříškovou chuť, zatímco bylinková strouhanka a česnekový jogurtový dip mu dodají na chuti i svěžesti. Tento recept je jednoduchý, rychlý a plný rostlinných bílkovin i vlákniny. Všechny ingredience snadno seženete v běžném českém obchodě.
Ingredience:
1 střední květák
2 lžíce olivového oleje
0,5 lžičky mořské soli
Špetka čerstvě mletého pepře
0,5 lžičky mleté uzené papriky
50 g strouhanky (nejlépe celozrnné)
1 lžíce čerstvě nasekané petrželky
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného tymiánu
1 kelímek bílého jogurtu (150 g, ideálně řecký nebo nízkotučný)
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Květák rozdělte na růžičky a důkladně ho omyjte. Osušte a dejte do větší mísy. Přidejte olivový olej, sůl, pepř a uzenou papriku. Promíchejte, aby se všechny růžičky obalily kořením.
Růžičky květáku vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut dozlatova, v polovině je obraťte, aby se rovnoměrně opekly.
Mezitím si připravte bylinkovou strouhanku. Na suché pánvi krátce opražte strouhanku, dokud nezačne zlátnout. Potom odstavte a vmíchejte nasekanou petržel, oregano a tymián.
Na česnekový dip smíchejte bílý jogurt se stroužkem prolisovaného česneku a citronovou šťávou. Osolte a případně dochuťte dalším pepřem dle chuti.
Hotový pečený květák posypte bylinkovou strouhankou a podávejte s jogurtovým dipem. Výborně se hodí jako hlavní lehké jídlo nebo jako příloha k obilninám či luštěninám.
Napsat komentář