Pečená makrela je skvělou a zdravou alternativou k běžným masovým jídlům. Je bohatá na omega-3 mastné kyseliny a v kombinaci s čerstvou zeleninou a bylinkami tvoří výživné a lehké jídlo ideální pro jakoukoliv příležitost.

Ingredience:
2 čerstvé makrely (vykuchané a očištěné)
2 lžíce olivového oleje
1 citron (šťáva i kůra)
3 stroužky česneku (drcené)
1 lžička mořské soli
0,5 lžičky čerstvě mletého černého pepře
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
1 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
1 červená cibule (na plátky)
1 cuketa (nakrájená na kolečka)
1 červená paprika (nakrájená na proužky)
150 g cherry rajčat

Postup:

Rozehřejte troubu na 200 °C. Makrely opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Na obou stranách ryb udělejte několik mělkých zářezů.

V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu i kůru, česnek, sůl, pepř, hořčici a nasekané bylinky. Touto směsí potřete makrely – i uvnitř.

Zeleninu připravte na pečení: cibuli, cuketu, papriku a rajčata promíchejte s trochou olivového oleje, solí a pepřem.

Na plech vyložený pečicím papírem položte do středu makrely a obložte je zeleninou. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 25 až 30 minut, dokud ryba nezměkne a zelenina nebude jemně opečená.

Podávejte teplé, ideálně s vařenými bramborami nebo celozrnným pečivem.