Skvělý a jednoduchý recept na teplý salát nebo lehkou večeři, který využívá mangold – často opomíjenou, ale výživově hodnotnou listovou zeleninu. Cizrna navíc dodá pokrmu bílkoviny, takže je vhodný i jako samostatný vegetariánský chod.

Ingredience:
200 g čerstvého mangoldu
1 plechovka cizrny (cca 240 g po slití)
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička citronové šťávy
špetka drceného chilli (volitelné)
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup:
Listy mangoldu omyjte, osušte a oddělte stonky od listů. Stonky pokrájejte na malé kousky, listy nahrubo nasekejte.

Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekaný česnek a krátce opečte, aby se rozvoněl – dejte pozor, aby nezhořknul.

Přidejte pokrájené stonky mangoldu a opékejte asi 3 minuty. Poté přidejte listy a pokračujte v opékání za stálého míchání, dokud listy nezavadnou (cca 2–3 minuty).

Přisypte slitou a propláchnutou cizrnu, přidejte citronovou šťávu, případně chilli, osolte a opepřete podle chuti. Promíchejte a ještě krátce prohřejte (1–2 minuty).

Podávejte teplé – jako hlavní chod, přílohu k rybě nebo samostatně s plátkem celozrnného chleba.