Pečené plněné papriky jsou skvělou volbou pro zdravý a lehký oběd či večeři. Díky kombinaci quinoy, červené čočky, zeleniny a bylinek vzniká výživné jídlo plné chutí. Žlutá paprika dodává receptu sladkost a zároveň je bohatá na vitamín C. Tento vegetariánský pokrm je ideální volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě z lokálně dostupných surovin.
Ingredience:
1 hrnek vařené quinoy
0,5 hrnku vařené červené čočky
4 žluté papriky (větší)
1 malá červená cibule, nasekaná najemno
2 stroužky česneku, nasekané
1 menší cuketa, nastrouhaná
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička sušeného oregana
1 lžička mleté sladké papriky
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
čerstvá petržel na dokončení
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Žluté papriky dobře omyjeme, opatrně odkrojíme vršek se stopkou a odstraníme semínka. Uložíme stranou.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm orestujeme cibuli s česnekem dozlatova. Přidáme nastrouhanou cuketu a restujeme asi 5 minut, dokud trochu nezměkne a pustí vodu. Vmícháme rajčatový protlak, oregano, papriku, sůl a pepř.
Do směsi přidáme uvařenou quinou a čočku, dobře promícháme a případně dochutíme. Směs by měla být šťavnatá, ale ne tekutá.
Papriky naplníme připravenou směsí, přiklopíme odkrojenými vršky a naskládáme do zapékací mísy. Podlijeme trochou vody (asi 0,5 cm na dně mísy). Pečeme v troubě přikryté alobalem asi 30 minut, poté odkryjeme a pečeme ještě 10 minut, aby vršky trochu zezlátly.
Podáváme posypané čerstvou nasekanou petrželí.
Napsat komentář