Pečený pastinák je sladký, jemný a výborně se hodí jako hlavní nebo vedlejší chod. V tomto receptu ho spojíme s krémovým bylinkovým jogurtem a nutričně bohatou pohankou, vše z jednoduchých a zdravých surovin dostupných v Česku.
Ingredience:
3 větší pastináky
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
sůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
150 g lámanky pohanky
300 ml vody
1 kelímek bílého řeckého jogurtu (cca 150 g)
1 stroužek česneku
hrst čerstvé petrželky
šťáva z půlky citronu
Postup:
Pastinák oloupejte a podélně nakrájejte na klínky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, posypte tymiánem, solí a pepřem. Promíchejte, aby se vše obalilo ve směsi, a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 25 minut, dokud pastinák nezezlátne a nezměkne.
Mezitím si připravte pohanku. Do menšího hrnce nasypte pohanku, přidejte vodu, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni přibližně 12 minut, dokud nepohltí všechnu vodu a nezměkne. Poté nechte chvíli dojít pod pokličkou.
Jogurt smíchejte s prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, citronovou šťávou a podle chuti osolte.
Na talíř naservírujte teplou pohanku, na ni rozložte pečený pastinák a vše přelijte bylinkovým jogurtem. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
Napsat komentář