Jemná, lahodná a zdravá polévka z kořenové petržele, která zahřeje i potěší. Díky kombinaci kokosového mléka a koření má příjemně exotickou chuť, ale je připravena ze zcela běžných a v Česku snadno dostupných ingrediencí. Skvěle se hodí jako lehký oběd nebo předkrm.

Ingredience:
300 g kořenové petržele
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
500 ml zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky sušeného zázvoru
sůl podle chuti
pepř podle chuti
čerstvá petrželová nať na ozdobu

Postup:

Oloupejte kořenovou petržel, cibuli a česnek. Petržel nakrájejte na menší kousky, cibuli nadrobno a česnek nasekejte.

Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, krátce osmahněte, poté vložte nakrájenou petržel.

Zasypte mletým kmínem a zázvorem, promíchejte a po chvíli zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném plameni asi 20 minut, dokud není petržel úplně měkká.

Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přilijte kokosové mléko, osolte a dochuťte pepřem. Krátce povařte ještě 2–3 minuty.

Podávejte ozdobené nasekanou čerstvou petrželovou natí.