Sladká, šťavnatá rajčata se při pečení krásně koncentrují a v kombinaci s česnekem, olivovým olejem a voňavými bylinkami vytvoří jednoduchý, ale neuvěřitelně chutný pokrm. Skvěle se hodí jako příloha, lehká večeře s kouskem pečiva nebo jako základ pro další pokrmy. Toto jídlo je zdravé, plné antioxidantů a všechny jeho ingredience jsou snadno dostupné v České republice.

Ingredience:
500 g zralých rajčat (ideálně cherry nebo větší keříková)
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného nebo 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
Sůl dle chuti
Čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Pár lístků čerstvé bazalky (volitelně)

Postup:
Předehřej troubu na 190 °C. Rajčata omyj a nakrájej dle velikosti – cherry rajčátka pouze přepůl, větší krájej na plátky o tloušťce asi 0,5 cm.

Rajčata rozlož na plech vyložený pečicím papírem, řeznou stranou nahoru. Mezi rajčata vlož celé, oloupané (nebo lehce podrcené) stroužky česneku.

V misce smíchej olivový olej, oregano a tymián, přilij trochu soli a pepře. Touto směsí pokapej nebo štětcem potřete rajčata.

Peč v troubě 25 až 30 minut, dokud rajčata nezměknou a nezačnou se jemně zkaramelizovávat.

Po upečení můžeš dle chuti ozdobit čerstvou bazalkou. Servíruj teplé nebo i za studena — například na kousek celozrnného chleba nebo jako součást salátu.