Lehký, svěží a zároveň výživný salát ze sleďů, pečené červené řepy a křupavé zeleniny je ideální volbou pro zdravý oběd nebo večeři. Sleď je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a kvalitních bílkovin. V kombinaci s lokální zeleninou a zakysanou smetanou vytvoří harmonické a nutričně vyvážené jídlo.
Ingredience:
300 g filety ze soleného nebo nakládaného sledě (ideálně v oleji, dobře okapané)
2 středně velké červené řepy
1 menší červená cibule
1 jablko (ideálně kyselé, např. Granny Smith)
2 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce zakysané smetany
1 lžíce jablečného octa
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
hrst čerstvé řeřichy nebo polníčku
1 lžíce olivového oleje
Postup:
Červenou řepu důkladně omyjeme, zabalíme každou zvlášť do alobalu a pečeme při 190 °C asi 50 minut nebo dokud není měkká. Poté necháme lehce vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Sledě pokrájíme na menší kousky. Pokud používáme silně nasolené sledě, doporučujeme je předem na několik hodin vymáčet v studené vodě nebo mléce, aby nebyly příliš slané.
Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na drobné kostky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V míse smícháme zakysanou smetanu, dijonskou hořčici, jablečný ocet, olivový olej, dochutíme solí a pepřem.
Všechny ingredience – sledě, řepu, cibuli i jablko – promícháme s dresinkem a necháme alespoň 20 minut odstát v lednici, aby se chutě propojily.
Před podáváním ozdobíme nasekanou řeřichou nebo polníčkem a můžeme podávat například s žitným chlebem.
Napsat komentář