Srnčí maso je výživově velmi hodnotné – obsahuje minimum tuku, je lehce stravitelné a bohaté na kvalitní bílkoviny. V kombinaci s kořenovou zeleninou a aromatickým rozmarýnem získáte zdravé, chutné a výjimečně slavnostní jídlo, které je ideální pro víkendový oběd nebo slavnostní příležitost.

Ingredience:
800 g srnčí kýty
3 mrkve
2 petržele
1 menší celer
1 červená cibule
4 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
200 ml zeleninového vývaru
200 ml suchého červeného vína
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 čajová lžička sušeného)
mořská sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup:

Větší kus srnčí kýty omyjeme, osušíme a očistíme od blan. Maso lehce osolíme a opepříme ze všech stran. V misce smícháme olivový olej, dijonskou hořčici a prolisovaný česnek. Touto marinádou srnčí maso potřeme a necháme alespoň hodinu (ideálně přes noc) uležet v lednici.

Mezitím si připravíme zeleninu – mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme na klínky.

V hluboké pánvi nebo pekáči s poklicí rozehřejeme lžíci olivového oleje a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran dohněda, aby se uzavřely póry a šťávy zůstaly uvnitř.

Přidáme připravenou zeleninu, bylinky a podlijeme vývarem i červeným vínem. Pekáč přikryjeme a vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Pečeme pomalu asi 2 hodiny, dokud není maso měkké a šťavnaté.

Během pečení maso několikrát přelijeme výpekem. Ke konci pečení můžeme pekáč odkryt a nechat povrch lehce zkaramelizovat.

Hotové maso vyjmeme a necháme pár minut odpočinout pod alobalem. Zeleninu ponecháme v pekáči jako přílohu nebo ji částečně rozmixujeme spolu s výpekem a přelijeme tím maso jako omáčku.

Podáváme s bramborovým pyré nebo obilnou kaší např. z jáhel pro zdravější variantu.