Vepřová panenka je kvalitní a libové maso, které je plné chuti a skvělé pro zdravou kuchyni. V tomto receptu ji doplníme sladkými batáty, pečenou zeleninou a bylinkami, takže vznikne výživné a lehce stravitelné jídlo ideální pro všední večeři i slavnostnější příležitost.
Ingredience:
400 g vepřové panenky
2 střední batáty (asi 500 g)
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 červená cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušeného rozmarýnu
? lžičky uzené papriky
sůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
hrst čerstvé rukoly nebo polníčku na servírování
Postup:
Vepřovou panenku očistíme od blan, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Maso lehce osolíme, opepříme a posypeme uzenou paprikou. Necháme 10 až 15 minut odležet při pokojové teplotě.
Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C. Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Papriky očistíme a nakrájíme na širší proužky, cibuli na měsíčky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Na plech dáme nakrájené batáty, papriky, cibuli a česnek. Pokapeme je jednou lžící olivového oleje, přisypeme tymián, rozmarýn, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a rovnoměrně rozložíme.
Zeleninu dáme péct do trouby na 25 minut.
Na pánvi rozpalíme zbylou lžíci olivového oleje a panenku ze všech stran zprudka opečeme dozlatova po dobu asi 5 minut. Poté maso přeneseme na plech k zelenině a dopečeme ještě 10 až 12 minut, podle tloušťky masa.
Hotové maso necháme 5 minut odpočívat pod alobalem, pak nakrájíme na plátky.
Na talíře naservírujeme pečenou zeleninu, položíme na ni plátky panenky a dozdobíme hrstí čerstvé rukoly nebo polníčku.
Napsat komentář