Zapékané hlávkové zelí je vydatné a přitom lehké jídlo, které kombinuje čerstvé české zelí s bezlepkovou pohankou a kvalitním sýrem. Jedná se o skvělý vegetariánský oběd nebo večeři, která potěší nejen milovníky zdravé stravy, ale i ty, kteří hledají nové chutě z tradičních surovin.

Ingredience:
1 menší hlávka bílého zelí (cca 800 g)
200 g pohanky lámanky
1 větší cibule
2 stroužky česneku
150 g sýru typu eidam 30% (nebo jiného polotvrdého sýru)
2 vejce
3 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
1 lžička majoránky
1/2 lžičky drceného kmínu

Postup:

Pohanku nasypte do kastrůlku, zalijte dvojnásobným množstvím vody, osolte a vařte přibližně 10 minut, dokud nezměkne. Poté ji stáhněte z plotny a nechte přikrytou dojít.

Hlávkové zelí očistěte od vnějších listů a nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek prolisujte.

Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a zezlátni ji. Poté přidejte nakrájené zelí, kmín, majoránku, osolte a opepřete. Restujte asi 10 minut, dokud zelí nezměkne, ale zůstane lehce křupavé.

V míse smíchejte prochladlou pohanku se zelím, přidejte vejce, prolisovaný česnek a nastrouhaný sýr (část si ponechte na posypání vrchu). Směs promíchejte.

Zapékací misku lehce vymažte zbylým olejem a směs do ní rovnoměrně rozprostřete. Posypte zbytkem sýra a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 25 až 30 minut, dokud povrch nezezlátne.

Podávejte jako samostatný pokrm nebo s kysanou smetanou a čerstvými bylinkami.