Pečená kachna patří mezi tradiční české pokrmy, ale v této zdravější verzi ji připravíme s minimem tuku a se šťavnatými jablky a dušeným červeným zelím. V receptu použijeme jen sezónní, výživné suroviny dostupné v každém českém obchodě nebo na trhu.

Ingredience:
1 celá kachna (cca 2,5 kg)
2 lžičky mořské soli
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sušeného tymiánu
4 větší kyselá jablka (např. odrůda Rubín nebo Boskoop), zbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtky
1 větší cibule, nahrubo nakrájená
1 lžíce jablečného octa
? červeného zelí (cca 500 g), nakrouhaného
2 lžíce olivového oleje
1 lžička medu
200 ml vody

Postup:

Kachnu očistíme, opláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Z vnitřku odstraníme přebytečný tuk, pokud je ho příliš.

Smícháme sůl, kmín a tymián a vzniklou směsí důkladně potřeme kachnu zevnitř i na povrchu. Dutinu kachny naplníme polovinou nakrájených jablek a jednou cibulí. Zbývající jablka rozmístíme kolem kachny v pekáči.

Kachnu položíme prsy dolů do pekáče a přikryjeme. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme přibližně 2 hodiny. Pravidelně podléváme výpekem a případně doléváme trochu vody. Poté ji otočíme prsy nahoru, zvýšíme teplotu na 180 °C a dopečeme dozlatova (asi 30 minut).

Zatímco se kachna peče, připravíme červené zelí. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a krátce osmažíme. Přidáme nakrouhané zelí, jablečný ocet, trochu vody, med a špetku soli. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut, dokud není zelí měkké, ale stále lehce křupavé.

Podáváme s upečenými jablky a porcí červeného zelí. Pokud si přejete, lze servírovat i s vařenými bramborami nebo celozrnným chlebem.