Toto lahodné dýňové pyré je ideální zdravou volbou pro podzimní oběd nebo večeři. Kombinace nasládlé chuti dýně, kořeněného muškátového oříšku a křupavé pečené cizrny vytváří harmonii chutí i textur. Jedná se o bezlepkové, výživné a přitom velmi jednoduché jídlo, které navíc krásně zahřeje.



Ingredience:
400 g dýně Hokkaido (oloupané a nakrájené na kostky)
1 menší cibule (nadrobno)
2 stroužky česneku (nasekané)
150 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
1 lžička olivového oleje
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/4 lžičky mletého černého pepře
150 g sterilované nebo vařené cizrny (osušené)
1/2 lžičky mleté uzené papriky
1/2 lžičky sušeného tymiánu
Sůl podle chuti

Postup:

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na středním plameni orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a ještě minutu opékáme.

Přidáme kostky dýně, krátce orestujeme a podlijeme zeleninovým vývarem. Přiklopíme a dusíme asi 15 až 20 minut, dokud není dýně měkká.

Pomocí tyčového mixéru dýni společně s cibulí a vývarem rozmixujeme do hladkého pyré. Dochutíme muškátovým oříškem, kurkumou, pepřem a případně solí.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Cizrnu osušíme papírovou utěrkou, dáme ji na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme trochou oleje a zasypeme uzenou paprikou, tymiánem a špetkou soli.

Pečeme asi 20 až 25 minut dozlatova a dokřupava, v polovině doby cizrnu promícháme.

Hotové pyré podáváme s křupavou cizrnou navrchu jako výživný hlavní chod nebo jako přílohu k pečeným bramborám či zelenině.