Jednoduchá a zdravá domácí granola, která je výživnou snídaní nebo zdravou svačinou. Mandle jako hlavní ingredience zajišťují křupavost a přirozený zdroj zdravých tuků. Výběr medu a sušeného ovoce dodává jemnou sladkost bez nutnosti použití rafinovaného cukru.
Ingredience:
200 g celých mandlí (lze nasekat nahrubo)
300 g jemných ovesných vloček
50 g slunečnicových semínek
2 lžíce chia semínek
4 lžíce medu
2 lžíce kokosového oleje (popř. řepkového)
1 lžička skořice
1 špetka soli
80 g sušených brusinek nebo rozinek
Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu na 160 °C. Připravíme si velký plech s pečicím papírem.
Ve velké míse smícháme ovesné vločky, nasekané mandle, slunečnicová semínka, chia semínka, skořici a špetku soli.
V malém kastrůlku zahřejeme med a kokosový olej, dokud se nerozpustí a dobře nespojí. Poté tuto směs vlijeme do mísy se sypkými surovinami. Vše důkladně promícháme, aby byla směs rovnoměrně obalená.
Rozprostřeme granolovou směs rovnoměrně na připravený plech. Pečeme přibližně 25 minut, během pečení 1–2x promícháme, aby se granola nespálila a opékala rovnoměrně.
Po vytažení z trouby necháme směs zcela vychladnout. Až poté vmícháme sušené brusinky nebo rozinky. Chceme-li, aby granola byla křupavější a tvořila větší hrudky, během chladnutí ji nemícháme.
Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě až 2 týdny.
Napsat komentář