Tyto šťavnaté a voňavé muffiny jsou ideálním zdravým dezertem nebo svačinou do práce či školy. Využívají intenzivní aroma pomerančové kůry a přirozenou sladkost mrkve, bez zbytečného cukru. Všechny suroviny jsou běžně dostupné v Česku a výsledkem je voňavý, vláčný a výživný dezert.
Ingredience:
150 g celozrnné špaldové mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
špetka soli
2 vejce
60 ml řepkového oleje (nebo jiného rostlinného oleje)
80 ml javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
100 g strouhané mrkve
1 lžíce nastrouhané čerstvé pomerančové kůry
2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
30 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu
Postup:
Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
V jiné míse rozšlehejte vejce s olejem, javorovým sirupem a vanilkou. Přidejte i pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu a zakysanou smetanu nebo jogurt.
Do mokré směsi vmíchejte strouhanou mrkev.
Pak opatrně spojte mokré a suché ingredience. Míchejte jen do spojení – těsto nepřešlehejte.
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny (12 ks), ideálně vyloženou papírovými košíčky nebo lehce vytřenou olejem.
Rozdělte těsto do jednotlivých košíčků, pečte asi 18–22 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu muffinů nevyjde čistá.
Nechte muffiny krátce vychladnout ve formě, pak je přesuňte na mřížku.
Lze skladovat v lednici až 3 dny nebo zamrazit.
Napsat komentář