Pečený kapr s bylinkovou krustou je chutný a zdravý způsob, jak využít tuto tradiční českou rybu i mimo vánoční čas. V kombinaci s pečenou zeleninou poskytne lehký a výživný oběd nebo večeři, ideální pro každého, kdo dbá na zdravou životosprávu.
Ingredience:
4 filety z kapra (cca 600 g)
1 lžička soli
čerstvě mletý černý pepř podle chuti
1 hrst čerstvé petrželky
1 hrst čerstvého tymiánu
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
50 g jemně mletých ovesných vloček nebo celozrnné strouhanky
1 lžička dijonské hořčice
3 mrkve
2 menší cukety
2 červené cibule
1 lžíce olivového oleje na zeleninu
špetka sušeného rozmarýnu
Postup:
Rybu osolíme a opepříme z obou stran a necháme chvíli odpočinout.
Mezitím si připravíme bylinkovou směs. V mixéru nebo hmoždíři rozmělníme petrželku, tymián, česnek, lžíci olivového oleje, dijonskou hořčici a ovesné vločky (či strouhanku), dokud nevznikne lehce lepivá směs. Tuto směs rovnoměrně naneseme na horní část filetů z kapra.
Zeleninu očistíme: mrkev nakrájíme na šikmé plátky, cuketu na půlměsíce a cibuli na klínky. V míse ji promícháme s olivovým olejem, solí, pepřem a sušeným rozmarýnem.
Na pečicí plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme zeleninu a na ni prakticky položíme filet částí s krustou nahoru. Takto připravené jídlo vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25 až 30 minut, dokud nebude ryba hotová a zelenina jemně zlatavá.
Podáváme teplé, například s vařenými bramborami nebo jen tak jako lehký samostatný pokrm.
Napsat komentář