Lehké a chutné jídlo ze slávek, vhodné pro všechny, kteří hledají zdravou a rychlou večeři s nádechem středomořské kuchyně. Slávky v bílém víně s česnekem a petrželkou jsou klasikou, kterou zvládnete připravit do 20 minut a přitom zanechají skvělý gastronomický zážitek.

Ingredience:
1 kg čerstvých slávek
2 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku, nasekané najemno
1 menší cibule, nasekaná nadrobno
150 ml suchého bílého vína
1 hrst čerstvé hladkolisté petrželky, nasekané
1 lžíce citronové šťávy
sůl podle chuti
čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou a lehce nezezlátnou.

Přidejte očištěné slávky, důkladně promíchejte s cibulovo-česnekovým základem a zalijte bílým vínem. Přikryjte pokličkou a nechte dusit přibližně 6 až 8 minut, nebo dokud se všechny lastury neotevřou. Ty, které zůstanou zavřené, vyhoďte.

Po upečení stáhněte z ohně, přidejte nasekanou petrželku, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.

Podávejte ihned – ideálně s celozrnnou bagetou nebo kvalitním žitným chlebem pro nasávání aromatické šťávy.