Pořídíte si krásnou novou kuchyni, srdce vám tepe vzrušením a nedočkavostí až si ji poprvé vyzkoušíte a uvaříte svoje oblíbené jídlo, ale pak se postavíte k pracovní desce a počáteční vzrušení rázem opadne a do mysli se začíná vkrádat stín pochyb. Ano, deska je umístěna tak, že vám díky vaší výšce nevyhovuje… A přitom stačilo při návrhu nové kuchyně jen tak málo – myslet na správné ergonometrické uspořádání. Nabízíme vám pár tipů.

Pracovní deska pro přípravu jídla by měla být zhruba 5-10 cm pod úrovní ohnuté paže. Snadno tedy dojdeme k rozmezí 80 – 100 cm od podlahy v závislosti na vaší výšce.

Varná plocha by měla být o něco níže – zhruba 10 – 15 cm pod úrovní ohnuté paže. Důvod je jasný. Měřeno od podlahy to vychází na 70 – 90 cm opět v závislosti na vaší výšce.

Výška mycí části kuchyňské linky se doporučuje zhruba 5 cm pod úrovní ohnuté paže, tedy 90 – 105 cm od podlahy. Ale musíte přitom dávat pozor na hloubku dřezu! Tu nejlépe zjistíte tak, že se postavíte čelem k němu a volně spustíte ruce tak, že se prsty budou dotýkatdna dřezu. Pak je vše správně.

Při umístění sporáku myslete se vyvarujte jeho umístění hned vedle dveří. Úplně nejhorší případ je, když sporák stojí za dvěřmi, které se otevírají do místnosti směrem ke sporáku.

Horní skříňky se umisťují ve výšce, která vám bude pohodlná pro snadnou dostupnost horních poliček. Nicméně musíte myslet i na to, abyste se při bežné práci na desce hlavou nedotýkali horních skříněk. Je důležité najít správný poměr mezi hloubkou pracovní desky, resp. spodních skříněk a umístěním horních skříněk.