Váš portál do světa gastronomie

Teflon – použití v kuchyni a jak ošetřovat teflonové povrchy

Teflon se v posledních letech v kuchyních velmi rozšířil. Skoro v žádné už nenajdeme klasické pánvice, na kterých smažily naše babičky. I z chat a chalup tohle nádobí pomalu ale jistě mizí a nahrazuje ho nádobí teflonové nebo jakékoliv nádobí s nepřilnavým povrchem. Nepřilnavé povlaky způsobily revoluci na trhu s kuchyňským nádobím. Nádobí s ochrannou teflonovou vrstvou umožňuje snadnější, zdravější a rychlejší vaření s menším množstvím tuku,snadno se udržuje čisté a je odolné vůči poškrábání.

Nádobí s takovým povrchem existuje celá přehršel. Od pánví, přes hrnce, až po pekáče, toastovače a pečící trouby na chleba.

Může se nádobí použít i do trouby? Jednoduše řečeno – některé druhy ano. Nádobí s pokličkami s umělohmotnými rukojetěmi nebo držadly nejsou určeny pro použití v troubě. Nádobí s hliníkovými rukojetěmi a držadly jsou bezpečné pro použití v troubě v teplotě až 180°C. Kusy nádobí s rukojetěmi a držadly z nerezové oceli jsou bezpečné pro použití v troubě při teplotách až 260°C. Nedoporučuje se ale používání v mikrovlnné troubě.

Máme navařeno, ale jak se takové nádobí čistí? Dostatečné je umytí v mýdlové vodě. Nádobí musí být vyčištěno po každém použití, aby se odstranil mastný povlak, který může na jejím povrchu zůstat. Pokud nádobí pouze vytřete papírovým ručníkem nebo vypláchnete vodou, mastný povlak se úplně neodstraní a při dalším použití nádobí se může vařit: objeví se skvrny. V žádném případě se nesmí nádobí čistit abrazivními houbičkami nebo drátěnkami. Samozřejmě lze tento druh nádobí omývat v myčce na nádobí. Není však nezbytně nutné myčku používat, protože, jak už bylo řečeno, nádobí s nepřilnavým povrchem se velmi snadno čistí.

Ještě možná nastává otázka, jestli takové nádobí s nepřilnavými povrchy podléhá opotřebení? Při běžném domácím použití se stane jen velmi zřídka, že se nepřilnavý povrch opotřebuje. Správné používání a péče umožní v průběhu času dosahování ještě lepších výsledků. Většina případů opotřebení nepřilnavého povrchu vykazuje známky nadměrného přehřátí, poškrábání nebo čištění abrazivními prostředky. Nadměrné přehřátí může způsobit vysušení povrchu pánve a jeho odlupování.

Jak předejít tomu, aby se nádobí poškodilo? Správnou údržbou. Při vaření je třeba používat nylonových, umělohmotných nebo dřevěných nástrojů. Některé značky umožňují používání i kovových nástrojů, ale dřív, než se do podobných experimentů pustíte, je třeba řádně prostudovat návod. Rozhodně se ale vyhýbejte používání ostrých nástrojů a metel.

Výhody:
– snadné čištění
– zdraví nezávadné
– rychlejší příprava jídel
– příprava jídel bez použití tuku
– používání ve vysokých teplotách

Autorka: Lenka Ticháková

2 komentáře

  1. CM

    Zajímavý článek.

  2. Petr Slavík

    Díky. Doufám, že jich je tu víc ;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑