Titanové pánve vynikají především svým odolným povrchem a skvělou vodivostí, která je zaručena speciálními technologiemi výroby z vhodných materiálů a tím tyto pánve zajišťují nejlepší výsledky vaření.

Zatímco dříve se používaly pánvičky kovové, nejčastěji hliníkové, bez dalších větších povrchových úprav, což umožňovalo rychlé vaření, ale nezaručovalo, že se pokrm nepřipálí a nepřichytí na dně. Dnes jsou nejčastěji používány pánve teflonové, které ale přes své kvality – co se týče povrchu, na kterém se pokrm nepřipálí, vyžadují speciální zacházení a náčiní nejlépe dřevěné, či nylonové. Při použití kovu se teflon odírá, a tím se může dostat do jídla a také sedřením teflonové vrstvy dojde ke styku hliníku s pokrmem. Tyto vady mohou mít vliv na zdraví člověka, neboť hliník může napomáhat vzniku např. Parkinsonovy choroby. Proti tomu titanové pánve vynikají svou schopností rovnoměrné vodivosti bez připalování pokrmu za použití i kovového náčiní, s možností užití i  např. v troubě.

Zároveň rychlým vařením, úsporou energie, tuku, vysoce odolným povrchem, s možností mytí pánve i v myčce na nádobí usnadňují vaření. Všechny přednosti, které zaručují snadné a hlavně zdravé a příjemné vaření, jsou u pánve dány také způsobem výroby a použitými materiály.

Jsou zde výrobci titanových pánví jak domácí tak zahraniční, kteří si zakládají na ruční výrobě těchto pánví. Tělo pánve se např. odlévá do korpusu. Jedná se hliník či slitinu hliníku, která se zpracovává za vysokých teplot a za přísných norem a nároků na kvalitu. Hliníkové tělo může také být vykováno z jednoho kusu kovu atp. Ať tak či tak, toto jádro zajistí  rovnoměrné a rychlé rozvedení tepla a jeho udržení. Povrch pánve je potom různě upraven. Záleží na technologii a know-how daného výrobce. Pánev pak může mít i několik vrstev, zajišťujících dobré vlastnosti a ochranu povrchu. Použité materiály jsou především vysoce tepelně odolné, čemuž musí být přizpůsobeny i úchytky, případně víko či poklice. V troubě mají pánve tepelnou odolnost cca 250°C. V myčce do 50°C nebo ECO a stačí málo saponátů. Většinou ale stačí pouze omýt či otřít houbou. Speciální povrchy, díky kterým jsou tyto pánve kovuvzdorné, zajistí snadné vaření a zdravý způsob přípravy pokrmů bez použití tuku.

Na trhu najdeme různé výrobce se svými speciálními technologiemi nabízejícími kvalitní opracování a úpravu povrchu pánve. Např. pávne Titanio, výrobce Ballarini s vysoce odolným pětivrstvým povrchem Keravistitanium nabízí pánve různých průměrů, hloubky a s různými úchyty. V sortimentu najdeme také pánve typu Wok či grilovací. Příslušenství jako je poklice nebo skleněné víko.

Pánve jsou ruční výroby se zárukou 10 let a jejich cena se pohybuje od cca 1 400,-Kč (20 cm) přes různé průměry až po hlubokou pánev se skleněným víkem (28 cm) za cca 2700,-Kč. Nejen pánve, ale i např. rendlíky a hrnce lze použít na sporák – plyn, elektřina, sklokeramická deska, ale i do trouby na zapékání.

Pánve výrobce Eta jsou lité. Jsou masivní – mají tlusté dno, dochází k úspoře energie díky vysoké teplotní zásobě. Tyto pánve mají vnitřní antiadhezivní (nepřilnavý) povrch. Pávne jsou v sortimentu kulaté či hranaté (čtverec) s kulatým dnem. I pro indukční ohřev. Cenově se pánve pohybují od cca 1 300,-Kč – 1 700,-Kč v závislosti na průměru (24 – 28 cm), výšce okraje (7 – 8 cm), a na počtu a provedení úchytů, se zárukou 5 let.

Pánve Micro Ceramic- fa BAF, jsou robustní, a tím rychle akumulují a rozvádí teplo, čímž spoří energii. Jsou ručně odlévané se 4 násobnou ochranou povrchu proti opotřebování s vysoce tvrdým povrchem Micro ceramic. Povrch je tak odolnější proti otěru než třeba teflon či granit a je stabilní i při prudkých změnách teploty a je antilepivý. Úchytky jsou odolné vůči teplotám do 260°C. Výška okraje (5 a 6,5 cm), rozměr a objem pánve mají vliv na cenu, a ta se tedy pohybuje v rozmezí cca 2 200 – 2500,-Kč. Pánev Wok o objemu 4 l a rozměru 32 cm a 10 cm je za cca 3 700,-Kč. Opět hrnce, rendlíky i pekáče splní stejné nároky.

Titanové pánve od výrobce AMT jsou ručně lité v německé slévárně ručního lití za vysokých teplot. Pánve jsou opět různých tvarů a rozměrů převážně i se skleněným víkem se zárukou 10 let a mají broušená dna s dokonalou termofunkcí. Pánce i s víkem jsou za ceny cca 2 600,-Kč (24 cm). Jsou kulaté i hranaté, rendlíky i kastroly, Wok i pekáče.

Titanové pánve Woll-Nowo Titanium jsou typické svou opravdu dobrou vodivostí, což je taručeno vysoce tvrdým základem high-tech Titanium. Indukční ohřev. Cenově se tyto pánve pohybují od cca 2 800,-Kč do cca 3 600,-Kč (24 – 28 cm) s okrajem 5,5 cm a 7 cm.

Také Tescoma nabízí titanové pánve řady Grand Titan o průměrech od 20 do 32 cm a s novou titanovou technologií antiadhezního povlaku s dlouhou životností s extrémě vysokou odolností proti oděru. Pánve jsou masivní a lisované a jsou v cenové relaci 1 100 – 1 300,-Kč.

U všech titanových pánví je možno vybrat si mezi různými tvary s kombinací různých úchytek. Obecně jsou velmi odolné, vodivé, úsporné jak na čas tak na enerigii (zahřejí se až 3 x rychleji než běžné teflonové pánve). Jsou ale masivní a váží cca 2 kg. Tato vlastnost je ale k užitku, neboť je vyrovnána opravdu dobrou vodivostí a termovlastnostmi. Snesou také prudké změny teploty. Umožní nám tak jednoduchou a zdravou přípravu pokrmů a příjemné vaření.

Autorka: Hana Kračmarová