Váš portál do světa gastronomie

Prázdninové putování s Novakuchyne.cz – Řecko

ŘeckoŘecká kuchyně má velice dlouhou tradici. Ještě v dobách, kdy si sousedé v Evropě pochutnávali leda na vařených kostech ulovených zvířat, znali už Řekové takové pochoutky jako knedlíčky z pavího masa, vařená vejce mořských ptáků, kořeněné sýry, a medové koláčky, používali hodně oregana, máty, kopru a pili parfémovaná vína.

Řecké recepty spoléhají na co nejčerstvější suroviny, které zvýrazňují přírodní příchutě. Lilky, cukety a artyčoky odrážejí teplo země a připravují se na mnoho vynikajících způsobů. Olivový olej propůjčuje své vonné aroma všem pokrmům, dokonce i sladkým. Zelenina se častěji smaží na oleji, než vaří ve vodě.

Předkrmy a saláty
Pro řeckou kuchyni je typické velké množství předkrmů – „mezédes“. Může jimi být cokoliv: delikatesy z plodů moře, různé pomazánky, saláty, sýr Feta – tučný ovčí sýr, olivy, grilovaná, smažená, či nakládaná zelenina, či nějaká jiná lahůdka. Mezi nejznámější patří pečené kapie, „taramasalata“ – jde o klasický řecký předkrm bohatý chutí i složením. Jeho základ tvoří tresčí jikry, chléb, cibule, citron a olivový olej. Také může sloužit jako omáčka k namáčení zeleninových jednohubek. „Dolmades“ jsou vinné či mladé zelné listy plněné rýží, piniovými oříšky a sekaným masem, „gigantes plaki“ bílé fazole v rajské omáčce. Předkrmem může být i u nás populární „tzatziky“ – pomazánka z hustého řeckého jogurtu, okurek, česneku a oleje, nebo „choriatiky“, čili řecký salát z rajčat, okurek, papriky, cibule, oliv a fety.

Polévky
Jedna z nejznámějších řeckých polévek – „soupa avgolemono“ – je slepičí vývar s vejci a citronem, někdy doplněná o kuřecí maso nakrájené na kostičky. Oblíbené jsou dále polévky rybí – „psarosoupa“ a tzv. studené polévky.

Hlavní jídla
Jídla si v tavernách můžete často prohlédnout vystavená ve vitrínách, nebo si je dokonce vybrat v kuchyni osobně (ačkoli tato milá tradice ustupuje poslední dobou do pozadí). Velmi oblíbenou místní pochoutkou je „gyros“ – kuřecí nebo vepřové maso rožněné na svislém grilu. Opečené maso se ořezává nožem a často se vkládá do housky se zeleninou a hranolky. Mezi další oblíbenou pochoutku z grilu patří „souvlaki“ – několik druhů masa na jehle na způsob ražniči. Příprava masa v Řecku však zdaleka není jen o grilování. Můžete zde ochutnat „brizolu“ – maso upravené jako biftek, „paidakja“ – kotlety z oblíbeného jehněčího masa, „kleftiko“ – různé druhy masa vařené a pečené v alobalu, se zeleninou, sýrem, či brambory, nebo také „keftedes“ – kuličky z mletého masa. Mletým masem se plní také rajčata a papriky a nesmíme zapomenout na „musaku“, tvořenou vrstvami mletého masa, baklazánu a cuket, někdy i brambor, přelitou bešamelovou omáčkou a zapečenou v troubě. Mořských specialit je nepřeberné množství, připravují se zde kromě ryb také sépie, krevety, škeble, nebo chobotnice. To vše se vaří, dusí, smaží, griluje. Grilování ryb s bylinkami a citronem je jedním z nejrozšířenějších způsobů jejich přípravy. Typická je zejména pro řecké ostrovy. „Marides“ jsou do křupava opečené rybičky a jí se s hlavou, ploutví a ocasem. Mezi nejoblíbenější bezmasá jídla v Řecku patří „savanaki“ – smažený plátek sýru feta obalený ve strouhance.

Mléčné výrobky
„Jaúrti me meli“ – vynikající domácí jogurt, který nejlépe chutná s tympánovým medem. Milovníci různých koktejlů si přijdou na své především na ostrově Rhodos, kde jejich nabídka obsahuje často více jak 40 různých variant.
Nejznámějším sýrem je výše zmíněný „feta“ – bílý ovčí sýr.

Moučníky a pečivo
Klasickým Řeckým pečivem je „pita“ – slaný koláč z listového těsta. Může být buďto plněný – špenátem, sýrem, šunkou, nebo se do něj balí gyros a souvlaki. Sladká pečiva často doplňují ořechy a medový sirup – „baklava“ – z listového těsta, „lukumades“ – z kynutého těsta, „halva“ – sušeky. Dalším známým moučníkem je „galaktobureko“ z listového těsta plněného vanilkovým krémem. Všechny tyto sladké moučníky se musí podávat v malých porcích, neboť jsou velmi syté.

Ovoce
Ovoce patří v Řecku k oblíbeným dezertům. Zvláště oblíbené jsou fíky, které jsou nedílnou součástí oblíbených ovocných talířů. Dále se těší oblibě pomeranče a hroznové víno.

Koření
Štědře se používají bylinky. Nejoblíbenější je oregano s bazalkou, ale výsledná chuť není italská. Koření jako skořice a koriandr se vyskytuje nápadně často, ale chuť není středovýchodní. Kopr se zde používá od nepaměti. Česnek patří ke skopovému masu stejně tak jako saturajka se svou mentolovou vůní. Anýz se používá do pálenek a moučníků, fenykl se zužitkuje téměř celý a domácí rozmarýn je vhodný zvláště na drůbež.

Nápoje
Nápojem číslo jedna v Řecku, ať už ke kávě, nebo k jídlu, je voda. Dříve se v restauracích servírovala ke každé objednávce jídla zdarma, dnes si ji zpravidla musí hosté objednat v plastové lahvi. Káva se v Řecku podává již oslazená a dostanete k ní i sklenici vody.
Řecko nabízí širokou nabídku lahodných vín, která jsou hodnocena jako kvalitní v celosvětovém měřítku. „Muškát“, „Muscato Cyprus“ a „Pathos“ jsou podobná vína s hrozinkově sladkou vůní. „Retzina“ je víno připravované s hrozinkového vína s přídavkem pryskyřice. „Santa Maura“ je temně rudé víno silně aromatické s velkým množstvím tříslovin., vhodné ke skopovému masu a zvěřině.
Mezi místní tradiční nápoje patří „Ouzo“ – anýzová kořalka, která ředěním vodou nebo ledem dostává mléčné zbarvení. Oblíbeným nápojem je také „Metaxxa“, což je kombinace brandy a likéru. Pivo zde není tak rozšířené, dobré značky najdete pod názvem „Amstel“ a „Mythos“. V prostých vesnických kavárnách je k dostání silná pálenka, zvaná „soúma“ nebo „tsípouro“.

Orientační ceny potravin
Řecký salát – 3-5 euro
Hlavní jídlo – 5-12 euro
Musaka – 5,70 euro
Gyros, souvlaki – 1,50–7 euro
Baklava – 2,70 euro

Autorka: Jana Němcová

1 komentář

  1. Ivana Panchártková

    S jedním znamým se přu jaký stát je nelepší jestli Chorvatsko nebo Řecko. Já tvrdím Řecko , že to na celý čaře. A on to furt nechápe. Nemá to cenu mu to vysvětlovat. Já se už těším na dovolenou na Krétu. Jsem zvědavá s čím mě zase Řecko překvapí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑