Váš portál do světa gastronomie

Grilování – co grilovat a jak na to

GrilováníLéto nám sice zatím nenadělilo příliš stálé a teplé počasí, ale i přesto se najdou chvíle, kdy můžeme vytáhnout gril a připravit si nějakou dobrou pochoutku. A protože na gril můžeme dát opravdu nepřeberné množství potravin, zkusíme si připomenout alespoň pár základních.

V Čechách se nejvíce griluje vepřové maso a různé druhy klobás. Mezi klobásami si dnes můžeme vybírat z mnoha druhů, takže milovníci uzenin si rozhodně přijdou na své. Někdo má raději obyčejný špekáček, pěkně opečený a šťavnatý, jiný zase bílou Norimberskou klobásu. Takže při nákupu bychom měli vědět jakou společnost budeme hostit a co kdo má rád.

Maso na griluPokud se vrhneme na maso tak nejčastěji opravdu vítězí vepřové nebo kuře. V našich končinách se již méně častěji setkáme s hovězím či jehněčím. Pro grilování jsou vhodnější libovější a menší porce masa, nejlépe o stejné tloušťce, aby se nám maso opékalo stejnoměrně. Pokud si chcete opravdu pochutnat, je nejlepší koupit kotletu, krkovičku, panenku nebo žebírka. Větší kusy masa začneme marinovat nejlépe již den předem a několikrát jej během marinování otočit. Ideální je naložit je do prostorného skleněného pekáče nebo do zapékací misky. Další možností je dát maso s marinádou do mikroténového sáčku a protřepat, aby se marináda dostala všude. Před samotným pečení je dobré nechat maso z marinády okapat, aby se olej stékající do ohně zbytečně nepálil. Stejně tak je lepší odstranit z masa i větší kousky bylinek, protože by se stejně v žáru spálili a svoji funkci již při marinování splnily.

Drůbež je oblíbená zvlášť pro svou křupavou kůrčičku, která při grilování vznikne. Rozhodně trefíme do správného, když zvolíme porce kuřete – spodní části stehýnek, křidýlka než grilovat celé kuře najednou. Kuřecí maso nemá uvnitř svalstva tolik tuku, takže při grilování větších kusů bude maso spíše suché, proto raději zvolte menší porce. Budete je mít rychleji upečené a odpadne vám starost s porcováním

Nesmíme opomenout také ryby, ať už jsou vylovené v našich končinách nebo dovezené z přímořských oblastí. Grilovat můžeme v podstatě jakoukoliv rybu, nejvhodnější jsou spíše tučné druhy ryb jako pstruh, cejn, amur nebo losos, tuňák či makrela. Rybí maso je nutné natřít olejem a namarinovat, aby se nám nepřipalovalo. Ale není nutné marinovat příliš dlouho, rybě stačí 2 hodiny, abychom nepřebili její chuť. Na ryby určitě využijete mřížku s hustým výpletem, protože rybí maso je rychle křehké a špatně by se vám obracelo

Marinády – pro někoho záhadná omáčka, kterou raději koupí již hotovou a pro někoho příležitost jak nechat vyniknout vlastní kuchařské umění. Základem marinád (budu se zmiňovat spíše o těch vlastnoručně vyrobených) je většinou olej, víno nebo pivo, popřípadě jogurt. Receptů na marinády najdete na internetu opravdu dostatek. Na vepřové bych spíše doporučila marinádu se základem kvalitního olivového oleje nebo černého piva, dochucenou česnekem, směsí bylinek (sušených nebo čerstvých) a trochou hořčice. Kuře vyzkoušejte po indicku v jogurtové marinádě s kari a uvidíte, jak bude křehounké a šťavnaté. Nebo si udělejte sladkou marinádu se základem medu nebo javorového sirupu, pomerančové šťávy a bylinek. U ryb není nutno příliš kombinovat – postačí citron, olej, sůl, česnek a bylinky.

Lilek na griluA když už máte rozpálený gril určitě nezapomeňte na zeleninu. Zeleninu můžeme marinovat v oleji s trochou koření nebo jen pokrájet, osolit a dát na gril. Výborně se hodí cherry rajčátka, cuketa, lilek, paprika, mrkev, cibule. Zelenina by se měla grilovat pomalu a maximálně 10-15 min, aby se nevysušila a během grilování ji trochu potírejte marinádou. Výborné jsou zeleninové špízy kombinované s kozím sýrem, takovou lahůdkou nepohrdne ani žádný vegetarián. Pro děti se zas hodí opéci ovoce, klidně zase ve formě špízů – například ideální na grilování jsou banány, jablka, hrušky broskve. A pokud je během grilování potřeme medem se skořicí nebo v závěru na talíři pokapeme rozpuštěnou čokoládou budete mít pro děti připravenou skvělou lahůdku.

Grilovaný lilek s mozzarellou a sušenými rajčaty

1 větší lilek
1 balíček mozzarelly
Několik sušených rajčat naložených v oleji (koupíte buď ve skleničce nebo v hypermarketu vážené)
Sůl, směs bylinek

Lilek oloupeme, nakrájíme podélně na cca 0,5 cm plátky, posolíme a dáme na gril na místo s menší teplotou. Lilek krásně změkne a pustí šťávu. Mozzarellu si nakrájíme na plátky, sušené rajčata na půlky, na každý plátek lilku dáme plátek mozzarelly na to kousek sušeného rajčete posypeme směsí bylinek (nejraději používám Formaggio od Sv. Antonína) zabalíme jako závitek a napichujeme na špíz jeden závitek vedle druhého tak, aby se nám při otáčení nerozbaloval. Znovu dáme na gril a necháme cca 10-15 min, nesmí nám začít sýr vytékat. Výborná pochoutka s čerstvou bagetkou.

3 komentáře

  1. vasjo

    “Ale není nutné marinovat příliš dlouho, rybě stačí 2 hodiny, abychom nepřebily její chuť. ” — Škoda, že je článek jen pro ženy.

  2. Petr Slavík

    Díky za korekturu! Už je opraveno a tímto se z toho stává článek nejen pro ženy :)

  3. vasjo

    :-)
    Jinak moc dobrý článek, díky za něj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑