Váš portál do světa gastronomie

Rýžový nákyp

Rýžový nákypRýžový nákyp má spousta z nás spojena s rozblemcanou hmotou ze školních jídelen. Tam je potřeba hledat nechuť k rýži připravené do sladka. Ale je škoda se o tuto záležitost připravit. Říkal jsem si, že připravit rýžový nákyp tak, aby se dal jíst, nemůže být nic těžkého. A taky, že nebylo ;)

Ingredience:
cca 350 g uvařené rýže
400 ml mléka
150 g krupicového cukru
2 vejce
1 lžíce másla + máslo na vytření nádoby nebo misek
500 g švestek z kompotu
3 lžíce strouhanky
citronová šťáva z 1/2 citronu
jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

Rýžový nákyp

Postup:
Rýži dáme do kastrolu, přidáme citronovou kůru, 3 lžíce cukru, mléko a máslo. Vaříme na mírném ohni cca 8 minut.

Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C.

Žloutky ušleháme se zbylým cukrem na světlou pěnu. Z bílků ušleháme sníh a ten opatrně vmícháme do žloutkové hmoty. Pak promícháme s rýží.

Misky nebo nádobu na zapékání vytřeme máslem a naplníme rýží zhruba do poloviny. Poklademe vrtsvu švestek a na ni dáme zbytek rýže. Vršek pak posypeme strouchankou smíchanou s citronovou šťávou.

Dáme do trouby a pečeme cca 25 minut.

Rýžový nákyp

2 komentáře

  1. blondie

    Teda, dělat rýžový nákyp do tak velké formy :-)

  2. kamilkak

    Díky za báječný recept! Pro děti je jako dělaný – nákdyp jsem musela za poslední dva týdny udělat 2x a už je po něm zase poptávka :-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑