MuffinCo se vám vybaví, když uslyšíte jedno z výše zmíněných slov? Pokud zrovna neprocházíte nějakým dietním režimem, tak vám na mysli zcela jistě vytane něco příjemného. Ale víte třeba, co to je anglický muffin? Jaká těsta použít na přípravu bábovky? Nebo, že existuje Národní den palačinek?

Muffiny

MuffinyCo to vlastně muffin je? Odpovědi mohou být různé podle toho, v které části světa se zrovna nacházíte. Znáte to – co kraj to jiný mrav. My známe muffiny ve formě malých dortíků, které se pečou v papírových, kovových nebo plechových formách. Formy jsou typicky zpřehýbané po okrajích a díky tomu mají muffiny svůj specifický tvar.

Nicméně, třeba takový anglický muffin je spíš placka, která se připravuje v kulatých formách zhruba o průměru 8 centimetrů. Dělá se z těsta ne nepodobnému těstu na světlý kynutý chléb. Klasickým způsobem, jakým se anglické muffiny podávají, je s máslem a rozdělený na dvě poloviny.

Americké muffiny se dělají z kukuřičné mouky. Oproti těm anglickým jsou již svojí podstatou sladké.

Příprava muffinů, tak jak jsou známé u nás, není nijak těžká. Pokud nevlastníte speciální kuchařku věnovanou muffinům, tak na internetu najdete spoustu zdrojů, které obsahují recepty. Jedním z takových je třeba stránky Muffiny recept.

Dalšími oblíbenými sladkostmi, o kterých jsem vám slíbil pár vět, jsou bábovka nebo palačinky.

Bábovka

BábovkaJak každý ví, tak nejlepší bábovka je ta od babičky :) Čerstvě vyklopená z formy a ještě vlahá. K tomu kafíčko nebo kakao a o slastné pocity je postaráno.

Aby se vám bábovka nepřejedla, tak ji můžete obohatit nejrůznějšími přísadami jako je kandované ovoce nebo třeba rozinky. A samozřejmě, že si můžete i vybrat jaké těsto na bábovku použijete. Nejběžněji se bábovka dělá z třeného nebo kynutého těsta. A když ještě budete často obměňovat formy, ve kterých se bábovka peče, tak vaši strávnici nepoznají rozdíl a budete za bábovkového mága nebo kouzelnici.

Palačinky

PalačinkyJako malého mě vždycky bavilo sledovat, jak se dělají palačinky. Samozřejmě, že moje pozornost byla upřená na tu nejzábavnější část – otáčení palačinek ve vzduchu.

Palačinky mají svůj domov ve Francii a je to vlastně velmi tenká placka, která se dá plnit jak na sladko (ovocem, džemem, Nutellou…) tak i na slano (například špenátem).

Mimochodem, víte, co se slaví ve Francii 2. února? Ano, je to ten výše zmíněný Národní den palačinek.