Krkonošská kuchyněKrkonoše známe především jako více či méně oblíbené turistické centrum pro tuzemské zimní dovolené. Knížka Jaroslava Vašáka “Krkonošská kuchyně” nám nabízí rozšíření si znalostí o tomto kraji. A to z pohledu jídla a vaření – název knihy ostatně nemůže nikoho nechat na pochybách.

Krkonošská kuchyněStejně jako předchozí knihu z cyklu Krajové speciality i tuto otevírá kapitola věnovaná životu v Krkonoších a představení života typického obyvatele z období, kdy se krkonošská kuchyně a její složení formovalo. Takže nás nemine něco málo zeměpisu, popisu hospodaření a nákupních zvyklostí předcházejících generací. Dozvíme se například i o tom, co se jedlo o Velikonocích, o historii cukrářství nebo o typických lokálních štědrovečerních tabulích.

Ona krkonošská strava neoplývala nějakou extrémní různorodostí. To je především dáno zeměpisnými souvislostmi a tak základem stravy byly hlavně zemědělské plodiny jako brambory nebo kořenová zelenina či produkty chovu skotu – tedy mléčné výrobky a sem tam i nějaké to maso. A samozřejmě, že ve výčtu nejzásadnějších surovin nelze opomenout houby.

Tím se dostáváme k receptům. Ty jsou rozděleny do následujících kategorií:
– předkrmy
– polévky
– hlavní jídla (bezmasá, sladká, z masa, z ryb)
– přílohy
– krkonošské speciality
– omáčky
– saláty
– dezerty
– moučníky a cukroví
– nápoje

Krkonošská kuchyněZávěr knihy je pak věnován gastronomickému slovníčku. Ten je zajímavé si přečíst, člověk se tak dozví, co to třeba je “apich”. Můžete si zkusit tipnout v komentářích pod článkem ;)

Krkonošská kuchyně – Jaroslav Vašák
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 184
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 132 × 207 mm, 296 g
Rok vydání: 2012
Běžná cena: 229,- Kč (na bux.cz za 214,- Kč)