Tvarohové knedlíky s brusinkovou omáčkouTvarohové knedlíky patří mezi jedny z klasických jídel našich kuchyní. Obyčejně si je dáváme plněné ovocem jako jsou třeba broskve nebo jahody. Ale – když je ta brusinková sezona – co je zkusit s brusinkovou omáčkou? Jsem si celkem jistý, že se budete olizovat!

Ingredience:
na knedlíky:
150 g ztvrdlého bílého pečiva (bez kůrky)
40 g změklého másla
2 žloutky z velkých vajec
1 velké vejce
60 g cukru
500 g nízkotučného tvarohu
případně trochu mouky
sůl

kromě toho:
40 g vlašských ořechů
2 lžíce másla

na brusinkovou omáčku:
1 sáček (342 g) čerstvých brusinek
1 vanilkový lusk
1 menší rulička skořice
80 g cukru
150 ml brusinkového nektaru
2 vrchovatých lžiček škrobu

Tvarohové knedlíky s brusinkovou omáčkou

Postup:
Pečivo rozemelte v robotu do strouhanky. Máslo promíchejte do krémové konzistence. Postupně přidávejte za stálého míchání žloutky, vajíčko a cukr. Přidejte dobře odkapaný tvaroh a promíchejte. Na závěr vmíchejte strouhanku. Nechte odležet v chladu 30 minut. Pokud je těsto příliš měkké, vmíchejte trochu mouky.

Mezitím dejte brusinky do hrnce. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte dřeň. Vanilkový lusk i dřeň, skořici, cukr a brusinkový nektar povařte v hrnci asi 15–20 minut. Skořici a vanilkový lusk vyjměte a odstraňte. Škrob rozmíchejte v troše studené vody a vmíchejte k brusinkám. Nechte projít varem a dejte vychladit.

Z tvarohového těsta tvořte lehce pomoučenýma rukama malé knedlíčky. Ty vhoďte do lehce osolené vody a vařte 6–8 minut. Knedlíky vyjměte pomocí děrované naběračky a nechte okapat.

Máslo nechte rozpustit a najemno sekané ořechy v něm krátce opečte. Tvarohové knedlíky ozdobte opečenými ořechy a podávejte s brusinkovou omáčkou.

Fotografie: Cranberry Marketing Committee