Nová kuchyně

Váš portál do světa gastronomie

Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýžeTak a dnes tu je něco pro milovnice a milovníky… čokolády! O čokoládě, závislosti na ní a jejich dalších prospěšných vlastnostech (ano i tu závislost mezi ně počítám) se není potřeba dlouze rozepisovat. Každý, kdo ji někdy ochutnal, ví své. Čokoládové lanýže je famózní záležitost, která potěší každého čokoholika – ať již začátečníka nebo toho těžce závislého. Kdo by si nechtěl občas trochu obalit nervy, hodit do klidu a pochutnat? Ukažte mi takového člověka!

Ingredience:
200 g kvalitní hořké čokolády
70 g 33% smetany ke šlehání
100 g másla
60 g cukru
cca 2 lžíce kakaa na obalení

lČokoládové lanýže

Postup:
Do kastrůlku dáme smetanu, cukr a máslo a za stálého míchání pomalu zahřejeme. Jakmile se cukr a máslo rozpustí, tak odstavíme a hned přidáme nalámané kousky čokolády. Mícháme, dokud se nerozpustí i čokoláda. Pak směs odložíme, necháme do druhého dne vychladnout. Ideálním místem je chladnička.

Druhý den si nejprve připravíme dva ubrousky, na které doprostřed prosijeme kakao.

Lžičkou rychle odkrajujeme menší kousky čokoládové hmoty a prsty je zkusíme zaoblit. Následně je pak obalíme v kakau a to nejlépe tak, že nadzvedáváme okraje ubrousků a necháme čokoládové kuličky se koulet v kakau. Pak oklepeme a přendáme do papírového košíčku.

Protože se čokoládová hmota v místnosti poměrně rychle zahřívá, je dobré dát zhruba v polovině výroby lanýžů hmotu zase na chvíli zpět do chladničky. Stejně tak je dobré si před zpracováním ochladit ruce ve studené vodě – čokoláda v prstech opravdu rychle taje a vy pak nebudete stíhat své konečky prstů olizovat :)

Čokoládové lanýže vždy skladujte v chladu. Pokud tedy bude co skladovat :)

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!

5 Comments

  1. Proč mi tohle děláte? Zrovna, když chci shodit pár kilo, tak se tu objeví recept na čokoládové lanýže… Vy jste ale!

  2. Proč mi to připomíná recept z apetitu?

  3. Petr Slavík

    15. 2. 2013 at 16:16

    Bonnie: Tak to netuším. Tento recept má původ u lanýžů připravovaných Janou Zatloukalovou :)

  4. Aha, tak to by nebylo poprvé co to od ní Apetit obšlehnul, leda by s ní spolupracovali, ale do toho už mi nic není.

  5. hahahhahaha. Ja robim take iste. Az na ten Baileys ktory pridavam.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2019 Nová kuchyně

Theme by Anders NorenUp ↑