Maso na griluSteak neboli v překladu „řez z masa“ patří mezi nejoblíbenější minutky v restauracích. Jde však také o poměrně složitou gastronomickou disciplínu – na výsledku totiž sehrává svou roli nejen kvalita masa, ale také doba a způsob úpravy. Připravili jsme si pro vás malý manuál, jak si ideálně připravit biftek – v originále „beef steak“ – tedy řez z hovězího masa.

1. Výběr zralého masa je základ úspěchu

Steak se k nám dostal z Ameriky, kde mají stáda skotu na rozsáhlých pastvinách ty nejlepší podmínky pro spokojený život. Cestou z Argentiny k nám, která často trvá i tři týdny, maso krásně dozraje. Zralé maso poznáme podle zahnědlých okrajů na řezu. Ty se začínají objevovat cca 10–14 dní po porážce.
Kvalitní maso na steaky může pocházet i z českých chovů. Vyberte si prověřené dodavatele a maso si kupte raději v kuse a steaky si nařežte sami. Je důležité použít ostrý nůž a krájet cca 2–3 cm vysoké plátky jedním řezem. Nejvhodnější je samozřejmě svíčková, ale steak lze připravit i z roštěnce nebo v nejhorším z kýty. Před domácí úpravou můžete zkusit využít některé ze slev v restauracích a vyzkoušet, jak chutná profesionálně připravený biftek.

Maso na grilu

2. Marináda ani koření nejsou potřeba

Maso nikdy nenaklepáváme, maximálně jej promneme hřbetem ruky. Někdo maso dopředu cca 1–2 hodiny, ale není to nutné. Výhodou marinády je, že již potřebujeme k úpravě žádný olej. I nemarinované maso ale upravujeme na co nejmenším množství oleje. Nepoužívejte na kvalitní maso žádné směsi koření na steak a už vůbec ne sůl – kvůli ní maso pouští více drahocenné šťávy.

3. Také pánev hraje svou roli

Profesionálové steaky připravují na těžkých litinových pánvích. Dobrým tipem je vložit do „obyčejné“ pánve alespoň litinovou mřížku tak, aby se maso zbytečně nesmažilo ve vlastní šťávě. Kvalitní nože a nádobí lze sehnat i v nabídkách slev na zboží. Pozor! Pánev vždy dopředu rozehřejte, než na ní položíte maso. To nechte před úpravou chvíli stát mimo ledničku.

Maso na grilu

4. Jak moc propékat?

Je nutné dopředu vědět, jak moc si přejí hosté maso propečené. Pravý gurmán preferuje maso takřka krvavé, tzv. rare, kdy střed masa zůstává studený a krvavý. Medium rare steak má vlažný narůžovělý střed. Středně propečený, medium steak, má nekrvavý růžový teplý střed. Steak medium well pak už má pevný červený střed a nejvíce propečený biftek, well done, má i prostředek zcela hnědý.

5. Tipy pro samotné pečení

Maso pečeme zprudka po každé straně 3–5 minut. Stupeň propečení zjistíme tak, že se opatrně dotkneme středu steaku – čím je měkčí, tím bude uvnitř krvavější a naopak. Pozor – nepícháme do masa vidličkou, ani při obracení! Šťáva z masa musí vytéct až strávníkům na talíři.

Maso je třeba konzumovat ihned po upečení, výborné je podávat jej třeba s bylinkovým máslem. Na stole si steak můžeme dochutit solí, pepřem nebo různými omáčkami. Přejeme dobrou chuť!

PR článek