Vepřová kotleta s jablečno-celerovou přílohouCelerovo-jablečná omáčka je mým objevem posledních dní a je to naprosto famózní záležitost! Úžasný mix chutí řapíků celeru a jablek je balzámem pro chuťové buňky. Navíc i výtečnou a lehkou přílohou k masům jako jsou například vepřové kotlety. Však se přesvědčte sami!

Vepřová kotleta s jablečno-celerovou přílohou

Ingredience:
4 vepřové kotlety
4 celé hřebíčky
125 ml suchého bílého vína
2 bobkové listy
4 řapíky celeru omyté a nakrájené na kostičky
2 jablka zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
1 lžíce másla + kousek na vymaštění pekáče
1 lžíce hnědého cukru
120 g ementálu nastrouhaného nahrubo
sůl

Vepřová kotleta s jablečno-celerovou přílohou

Postup:
Troubu předehřejeme na 190°C. Pekáč vymažeme máslem.

Do pekáče dáme posolené kotlety a do každé z nich zapíchneme 1 hřebíček. Podlijeme vínem, přidáme bobkový list a dáme na přibližně 30 minut péct do trouby.

Zatímco se kotlety pečou, v pánvi zpěníme lžíci másla a na něm na velmi nízkém žáru pozvolna dusíme kostičky celeru. Po 5 minutách přidáme jablka, která posypeme cukrem. Dusíme dalších zhruba 10 minut, dokud nejsou jablka měkká. Ale pozor, nesmějí svoji konzistenci změnit na kašovitou hmotu.

Z pekáče odstraníme bobkové listy. Kotlety posypeme sýrem, polijeme vypečenou šťávou a necháme ještě pár minut v troubě, aby se sýrová krusta začala zbarvovat do zlatohněda.

Hotové kotlety dáme na talíře, doplníme celerovo-jablečnou omáčkou a pro zvýraznění chutí zalijeme každou porci několika lžíce šťávy, která zbyla v pekáči.