Vlažný jablkový koláč se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou bude pro vás mimořádným chuťovým zážitkem!

Ingredience:
250 g mouky
125 g másla
sůl
1 žloutek
5 lžic cukru
1 citron
750 g kyselých jablek
2 polévkové lžíce rumu
1 lžíce mleté skořice
1 lžíce jedlého škrobu
3 lžíce mléka

Postup:
Mouku prosejeme na vál a uprostřed uděláme prohlubeň. Rychle zaděláme měkké těsto s kousky másla, špetkou soli, vaječným žloutkem a dvěma lžícemi cukru. Těsto pak necháme odpočinout 30 minut v chladu.
\r\nZ citronu ostrouháme kůru a pak z něj vymačkáme šťávu. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky bez jaderníků a polijeme citronovou šťávou. Přidáme rum, skořici, zbylý cukr, citronovou kůru, potravinový škrob a dobře promícháme.

Troubu předehřejeme na 200°C. Koláčovou nebo dortovou formu ponecháme v chladu. Vychlazené těsto jemně prohněteme na válu posypaném moukou. Provedeme to tak rychle, jak jen to bude možno. Oddělíme asi 2/3 těsta a vyválíme ho do kruhu.

Formu vysteleme vyváleným těstem a vytvoříme okraj vysoký dva centimetry. Přesahující těsto odřízneme. Jablkovou směs na těsto rovnoměrně rozložíme.

Zbylé těsto vyválíme do kruhu, přiřízneme na míru a položíme na náplň. Okraje natřeme pomocí štětce studenou vodou a stiskem spolu spojíme. Zbytky těsta vyválíme, vykrájíme z nich ozdoby a nalepíme je na povrch koláče. Do krycího těsta vykrojíme 3 malé otvory. Koláč potřeme mlékem a pečeme v horké troubě (plyn: 3-4; teplota 180°C) asi 50 minut do zlatova.