Pravé italské jídlo, dobré a všemi oblíbené – stálice mezi nudlovými pokrmy.

Ingredience:
1 cibule
1 stroužek česneku
1 mrkev
1 celer
250 g rajčat
4 lžíce oleje
300 g nasekaného hovězího masa
sůl
černý pepř
1/2 lžičky mleté sladké papriky
4 lístky čerstvé nebo 1 lžička sušené bazalky
1/8 l vývaru z masa
2 lžíce rajčatového pyré
1/8 l červeného vína
400 g širokých nudlí
strouhaný parmazán

Postup:
Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na drobno. Rajčata spaříme , stáhneme z nich slupku, nakrájíme je na čtvrtky a vyřízneme z nich vnitřek.

Ve velkém hrnci rozpálíme olej a zeleninu, kromě rajčat, v něm osmažíme. Společně se zeleninou opečeme i sekané maso. Opékáme tak dlouho, až se začně rozpadat na kousky. Přidáme koření a bylinky a společně ještě krátce osmažíme. Zalijeme vývarem.

Přidáme rajčata a rajčatové pyré. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a přikryté povaříme asi 45 minut. Pak přilijeme víno a vaříme dalších 10 minut.

Mezitím si dáme vařit ve velkém hrnci asi 4 litry osolené vody, ve které uvaříme nudle podle návodu. Ty potom slijeme, necháme okapat a připravíme je na talíř. Podáváme je s omáčkou a strouhaným parmazánem