CiderZa vše může jablko! Jablka patří mezi tradiční a současně velmi oblíbené druhy ovoce, které lze konzumovat na nespočet různých způsobů. Málokdy je s nimi však prvotně spojována možnost využití při výrobě alkoholických nápojů, jejíž výsledkem je produkt po celém světě známý jako cider. Zkvašená šťáva z jablek tvoří základ tohoto celosvětově oblíbeného nápoje, který je díky nízkému obsahu alkoholu vhodné konzumovat prakticky při všech možných příležitostech.

F. H.  Prague CiderCo je cider?

Cider, často také označovaný jako cidre, sidra či jabčák, představuje jemně perlivý nápoj zlatavé barvy patřící do kategorie nízkoalkoholických nápojů. Jeho chuť je charakteristická svou hořkostí, jemnou kyselostí a nasládlou chutí jablek. Kromě toho, že se jedná o nápoj svěží a velmi chutný, což z něj činí výborného společníka pro každou příležitost, je cider díky svému složení také zdraví prospěšný. Obsahuje jak přírodní cukry, tak i vitamíny, vlákninu a pektinové složky, které přispívají ke správnému fungování trávicí soustavy a napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Od jablka k cideru

Výroba každého cideru začíná sklizní jablek, která jsou ihned po očesání ze stromů tříděna a pro správné dozrání na nějakou dobu uskladněna. Po fázi zrání následuje moštování. Před samotným lisováním jablek, z něhož vzniká podstata cideru, tedy jablečný mošt, proběhne praní, při kterém jsou jablka zbavena veškerých nečistot. Dalším krokem je drcení, během něhož se narušuje struktura plodu tak, aby z něj následně bylo možné získat maximum šťávy. Nakonec pak dochází k loužení. Podstatnou fází výroby cideru je kvašení jablečného moštu, které probíhá nejčastěji v dřevěných či nerezových nádobách. Po takzvaně divokém kvašení je již zalkoholizovaný mladý cider stočen z kalu a v čistých nádobách zraje při teplotě kolem 10°C zhruba 2 až 3 měsíce.

Doba celého procesu výroby se u každého cideru liší, což zajišťuje jeho nenapodobitelnost a naprostou jedinečnost. Při výrobě ciderů navíc platí, že jednu z hlavních rolí vždy hraje výběr jednotlivých odrůd jablek. Dostupné tradiční odrůdy, které jsou pro cider vhodnější než unifikovaná supermarketová jablka, se liší v každém regionu, a každý cider tak díky nim získává svou specifickou a nezaměnitelnou chuť.

F. H. Prager PremiumHistorie cideru

I když původ cideru sahá až do období starověku, největší rozkvět jeho výroby nastal až v 19. století. O nejdelší historii jeho výroby se mezi sebou přou Angličané a Francouzi. V současnosti je cider populární především v západní Evropě, konkrétně v Británii, Irsku, Francii či Španělsku. Po celém světě je pro dnešní dobu typický rozvoj malých výrobců, kteří z cideru postupně vytváří nápoj jedinečných kvalit s různorodou škálou chutí a vůní.

Cider v Čechách

Cider v českém prostředí nemá příliš dlouhou tradici. První láhve cideru byly na český trh exportovány z Velké Británie v roce 1992. První lokální výrobna cideru pak byla v České republice otevřena až v roce 2009.

„Zatímco v zahraničí je cider po dlouhá léta vnímán jako tradiční nápoj, v Čechách jsou producenti tohoto jablečného pití opravdovými průkopníky. Nicméně i přesto, že v tuzemsku byl cider donedávna ne příliš známý, jeho obliba mezi Čechy v posledních letech velmi rychle roste a dá se očekávat, že jednou možná bude šlapat na paty spotřebě piva či vína,“ uvádí Cyril Holub, předseda Unie lokálních výrobců cideru a výrobce poctivého českého cideru F. H. Prager.

Cider versus čůčo

Cider bývá často zaměňován s jablečným vínem, kdysi u nás populárním pod označením čůčo. Ovšem jakkoliv se oba tyto nápoje mohou na první pohled jevit podobně, ve skutečnosti si je jejich podstata dosti vzdálená. Podobně jako víno či šampaňské cider vzniká kultivovaným kvašením vybraného a cukrem nenastavovaného jablečného moštu, avšak na rozdíl od jablečného vína činí podíl v něm obsaženého alkoholu obvykle jen 4–6 %.

Jedinečnost cideru

Zkvašený jablečný mošt v sobě skrývá řadu netušených kvalit. Na rozdíl od piva neuspává a netloustne se po něm. Na rozdíl od vína uhasí žízeň a tolik neopije. Na rozdíl od populárních radlerů neobsahuje potravinářská aditiva. Kromě toho, že se v první řadě jedná o nápoj, lze ho využít také při vaření. Vhodný je například na podlévání masa, do rizota namísto vína či do francouzských omáček.

O cideru F. H. Prager

F. H. Prager je český cider kvašený z jablečného moštu charakteristický zejména svou příjemně nahořklou chutí. Jeho základ tvoří kvalitní česká jablka a čistě přírodní způsob jejich zpracování. Kromě nezaměnitelné chuti a vysoké kvality se unikátnost cideru F. H. Prager skrývá ve filozofii jeho dvou stvořitelů – Cyrila Holuba a Ondřeje Frunce.

Cyril Holub a Ondřej Frunc

Cyril Holub a Ondřej Frunc

„Na počátku výroby cideru F. H. Prager byla víra a chuť dvou přátel začít měnit zaběhnutý pořádek, vyrábět nízkoalkoholickou alternativu k ošizeným výčepním desítkám velkých pivovarů a vnést do hry něco nového – jablko. Začít zpracovávat ovoce, které je spjato s naší zemí, vážit si lokálních zdrojů, využívat je ve prospěch vlastní komunity a nespoléhat se na cizí práci a přístup k dílu. Ale hlavně to byla velká chuť na dobrý chlazený cider z českých a moravských luhů a hájů. Byla to dlouhá a náročná cesta, ale stála za to“ říkají Ondřej Frunc a Cyril Holub, výrobci českého cideru F. H. Prager.

Zdroj: tisková zpráva