Čerstvá letní zelenina a kořeněné bylinky dodávají polévce vůni a spoustu vitamínů.

Ingredience:
500 g špenátu
2 malé cukety
po 200 g hrášku a mrkve
1 cibule
1/2 svazku míchaných bylinek
1,5 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 l zeleninového vývaru
2 lžíce smetany
sůl
pepř

Postup:
Špenát přebereme, důkladně ho propereme a nahrubo nasekáme. Cukety omyjeme, odkrojíme stopku a zbytek květu. Hrášek a mrkev omyjeme, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Bylinky opereme, osušíme a jemně nakrájíme.

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a osmažíme při mírné teplotě do sklovita. Přidáme připravenou zeleninu a asi polovinu bylinek a za stálého míchání smažíme při mírné teplotě asi 3 minuty.

Vše zaprášíme moukou a lehce osmahneme, stále mícháme. Pak přilijeme vývar a přivedeme jej k varu. Polévku přikryjeme poklicí a při mírné teplotě povaříme asi 5 minut, až je hrášek měkký.

Do polévky přidáme smetanu, dobře zamícháme a ochutíme solí a pepřem. Nakonec posypeme zbylými bylinkami a podáváme.