Nová kuchyně

Váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Perníková kopule

23.12.2014 · Žádný komentář · Recepty

Perníková kopuleJe den před Štědrým večerem a tak už asi máte všechno cukroví napečeno. Recept na perníkovou kopuli vám může přijít vhod mezi svátky, v okamžiku, kdy přivítáte milou návštěvu a chcete jim nabídnout něco jiného než vánoční cukroví. A co si budeme povídat – perníková kopule se hodí i pro jiné příležitosti a samozřejmě i v jinou dobu než jen o Vánocích.

Ingredience:
Na těsto:

  • 4 žloutky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 zarovnaná KL perníkového koření
  • 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do perníku Dr.Oetker
  • 4 bílky
  • 60 g cukru
  • 120 g hladké mouky

Na náplň:

  • 4 žloutky
  • 1 PL medu
  • 0,5 lahvičky Rumového aroma Dr.Oetker
  • 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
  • 100 ml vody
  • 500 g mascarpone nebo lučiny
  • 4 bílky
  • 60 g cukru
  • 75 g strouhaného perníku

Na potření:

  • 2 PL rybízové marmelády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker

Na ozdobení:

  • 75 g strouhaného perníku

Ještě potřebujeme:

  • dortovou formu (průměr 26 cm)
  • papír na pečení

Perníková kopule

Postup:

Na těsto ušleháme žloutky, moučkový cukr, perníkové koření a kypřicí prášek elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Z bílků a cukru ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do žloutkové pěny. Mouku prosejeme a vmícháme do vaječné pěny.

Těsto naplníme do dortové formy (průměr 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba:                            180°C
Horkovzdušná trouba:                   160°C
Plynová trouba:                  stupeň 3

Doba pečení: asi 35 minut

Na náplň vyšleháme žloutky s medem a rumovým aroma elektrickým ručním šlehačem na středním stupni do krémové konzistence. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obale s vodou a ihned důkladně vmícháme do žloutkové hmoty. Přidáme mascarpone nebo lučinu a zamícháme. Bílky vyšleháme s cukrem do tuha a vmícháme do krému. Nakonec do krému zamícháme perníkové drobečky.

Vychladlý korpus na dvakrát podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu potřeme marmeládou a natřeme 1/3 krému. Přiložíme prostřední díl korpusu, na který natřeme kopulovitě zbylý krém. Přiložíme vrchní díl korpusu a opatrně přitlačíme.

Smetanu, skořicový cukr a smeta-fix ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do tuha. Dort šlehačkou rovnoměrně potřeme. Z papíru na pečení vystřihneme hvězdu, kterou přiložíme na střed dortu a obsypeme perníkovými drobečky.

Tagy: ··


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Žádné komentáře

Zatím tu není žádný komentář. Nastartujte diskuzi vyplněním formuláře!

Komentovat

TOPlist