Perníková kopuleJe den před Štědrým večerem a tak už asi máte všechno cukroví napečeno. Recept na perníkovou kopuli vám může přijít vhod mezi svátky, v okamžiku, kdy přivítáte milou návštěvu a chcete jim nabídnout něco jiného než vánoční cukroví. A co si budeme povídat – perníková kopule se hodí i pro jiné příležitosti a samozřejmě i v jinou dobu než jen o Vánocích.

Ingredience:
Na těsto:

  • 4 žloutky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 zarovnaná KL perníkového koření
  • 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do perníku Dr.Oetker
  • 4 bílky
  • 60 g cukru
  • 120 g hladké mouky

Na náplň:

  • 4 žloutky
  • 1 PL medu
  • 0,5 lahvičky Rumového aroma Dr.Oetker
  • 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
  • 100 ml vody
  • 500 g mascarpone nebo lučiny
  • 4 bílky
  • 60 g cukru
  • 75 g strouhaného perníku

Na potření:

  • 2 PL rybízové marmelády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker

Na ozdobení:

  • 75 g strouhaného perníku

Ještě potřebujeme:

  • dortovou formu (průměr 26 cm)
  • papír na pečení

Perníková kopule

Postup:

Na těsto ušleháme žloutky, moučkový cukr, perníkové koření a kypřicí prášek elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Z bílků a cukru ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do žloutkové pěny. Mouku prosejeme a vmícháme do vaječné pěny.

Těsto naplníme do dortové formy (průměr 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba:                            180°C
Horkovzdušná trouba:                   160°C
Plynová trouba:                  stupeň 3

Doba pečení: asi 35 minut

Na náplň vyšleháme žloutky s medem a rumovým aroma elektrickým ručním šlehačem na středním stupni do krémové konzistence. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obale s vodou a ihned důkladně vmícháme do žloutkové hmoty. Přidáme mascarpone nebo lučinu a zamícháme. Bílky vyšleháme s cukrem do tuha a vmícháme do krému. Nakonec do krému zamícháme perníkové drobečky.

Vychladlý korpus na dvakrát podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu potřeme marmeládou a natřeme 1/3 krému. Přiložíme prostřední díl korpusu, na který natřeme kopulovitě zbylý krém. Přiložíme vrchní díl korpusu a opatrně přitlačíme.

Smetanu, skořicový cukr a smeta-fix ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do tuha. Dort šlehačkou rovnoměrně potřeme. Z papíru na pečení vystřihneme hvězdu, kterou přiložíme na střed dortu a obsypeme perníkovými drobečky.