Bramboračka s pohankouBramboračka. Jedna z největších polévkových stálic podzimní a zimní kuchyně. A přiznávám se, že i já se po ní můžu utlouct. Bramboraček je přitom nepočítaně variant. Vsadím se, že každá domácnost má ten svůj jediný správný recept a střeží ho jako největší tajemství z generace na generaci :) Jak připravuje bramboračku Hanka Zemanová, autorka Nové biokuchařky, se můžete přesvědčit právě teď.

Ingredience:
2 hrnky čerstvých hub nebo ? hrnku sušených
3 brambory (cca 250 g)
3 mrkve (cca 100 g)
? menšího celeru (50 g)
1 petržel (50 g)
1 cibule
4 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla (www.ceskeghicko.cz) (nemáte-li ghí, můžete dát napůl olivový olej s máslem)
5 lžic pohankové lámanky Bioharmonie (30–40 g)
kmín
1,5 lžičky kmínu
1,5 lžičky mořské soli
5 kuliček celého pepře
1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
3 stroužky česneku
majoránka
čerstvě mletý pepř
zelená petrželka na ozdobu

Bramboračka s pohankou

Postup:

Sušené houby namočte do kastrůlku s vodou. Máte-li čerstvé, očistěte je a pokrájejte na kostky. Na kostky nakrájejte také brambory a všechnu zeleninu kromě cibule a části celeru.

Nakrájenou zeleninu pak orestujte na oleji či na másle ve velkém hrnci se silnějším dnem a po chvíli přidejte vypranou a na cedníku okapanou lámanku. Společně opékejte dozlatova.

Přidejte kmín, sůl, 5 kuliček celého pepře (máte-li čerstvé houby, přisypte je nyní do základu) a zalijte vroucí vodou. Budou je následovat kostky brambor, celá cibule a také kus nenakrájeného celeru.

Vařte cca 15–20 minut. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a majoránkou, případně troškou pepře. Místo klasického můžete zkusit i bylinný pepř. Vyvařenou cibuli i celer vyndejte.

Podávejte s čerstvou petrželkou.


Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Nejprodávanější kniha o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Autorka se rozhodla svou původní Biokuchařku přepracovat a rozšířit tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech (raw, bezlepková strava, superfood aj.) i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život.

Kniha obsahuje přes 80 nových receptů a je určena i těm, kteří už mají původní vydání doma.

Pevná vazba, počet stran 336 stran, MOC 599 Kč, k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.