pracny z hrníčkuMáte rádi vůni hřebíčku, badyánu, skořice a zázvoru? Typicky zimní, která provoní kuchyni… Navodí atmosféru pohody a příjemného tepla, když člověk dorazí vymrzlý z venku? S pracny v hrníčku si ji užijete a nádavkem dostanete i skvělý dezert plný čokolády! Co víc si milovníci sladkého mohou přát?

Ingredience:

Těsto:
3 vejce
150 g (jemného) krupicového cukru
200 g másla + na vymazání
200 ml polotučného mléka
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

+
25 g kvalitního kakaa
2 lžičky směsi mletého hřebíčku, badyánu, skořice a zázvoru
100 g mletých vlašských ořechů
100 g kvalitní tmavé čokolády 70% (nalámané na kousky)

strouhanka na vysypání

pracny z hrníčku

Troubu předehřejte na 170 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Do těsta zapracujte ořechy a čokoládu a rozdělte ho do hrníčků, předem vymazaných máslem a vysypaných strouhankou. Těsto vyjde na 10 až 12 hrníčků podle velikosti. Hrníčky postavte na plech a pečte  25 až 30 minut, až těsto vyběhne přes okraj.


La Buchta – Cesta z jednoho těsta

vydalo nakladatelství Smart Press, 2016, www.smartpress.cz, www.labuchta.cz

Anotace:

Publikace s podtitulem Cesta z jednoho těsta ukáže všem, že pouze jediné těsto, které umíchá i malé dítě, může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů. Svůj nápad s hravostí sobě vlastní autorská trojice s uměleckým názvem La Buchta shrnula pod stejnojmenný název knihy. V rozsáhlé encyklopedické části popisuje Jitka Rákosníková podstatu a kvalitu základních surovin, které doplňuje o nevšední rady k pečení.
V knize naleznete více než 80 receptů, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Kapitoly Dorty, koláče a buchty, malé dezerty a bábovky doplňuje nečekaná kapitola La Buchta naslano, kde autoři přidávají několik slaných variací.