Nová kuchyně

Váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Mramorová bábovka

01.03.2018 · Žádný komentář · Recepty

mramorová bábovkaKlasika české kuchyně. Moučník, který babičky dělaly, když jsme je přijely v neděli navštívit. Lahodnost ke kávě. Spoustu dalších označení by se dalo označit pro královnu českých a moravských dezertů – mramorovou bábovku.

Ingredience:

Těsto:
3 vejce
150 g (jemného) krupicového cukru
200 g másla + na vymazání
200 ml (polotučného) mléka
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

+
25 g kvalitního kakaa
100 ml rumu
2 lžíce rybízové zavařeniny

mramorová bábovka

Troubu předehřejte na 160 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Těsto rozdělte na poloviny a do jedné z nich vmíchejte kakao, rum a zavařeninu. Menší a vyšší bábovkovou formu o průměru 15 cm vymažte máslem a střídavě do ní navrstvěte těsta. Vložte do trouby a pečte 35 až 45 minut, až bábovka vyběhne. Nechte ji trochu vychladnout ve formě a pak opatrně vyklopte.


La Buchta – Cesta z jednoho těsta

vydalo nakladatelství Smart Press, 2016, www.smartpress.cz, www.labuchta.cz

Anotace:

Publikace s podtitulem Cesta z jednoho těsta ukáže všem, že pouze jediné těsto, které umíchá i malé dítě, může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů. Svůj nápad s hravostí sobě vlastní autorská trojice s uměleckým názvem La Buchta shrnula pod stejnojmenný název knihy. V rozsáhlé encyklopedické části popisuje Jitka Rákosníková podstatu a kvalitu základních surovin, které doplňuje o nevšední rady k pečení.
V knize naleznete více než 80 receptů, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Kapitoly Dorty, koláče a buchty, malé dezerty a bábovky doplňuje nečekaná kapitola La Buchta naslano, kde autoři přidávají několik slaných variací.

Tagy: ·····


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Žádné komentáře

Zatím tu není žádný komentář. Nastartujte diskuzi vyplněním formuláře!

Komentovat

TOPlist