Vepřová roláda se sýremHledáte inspiraci pro vánoční tabuli? A už nevíte, kde byste se podívali, abyste se dostali ze zaběhnutých stereotypů? Máme tu pro vás o něco náročnější, ale za to velice chutný recept na vepřovou roládu, který se skvěle hodí například pro rodinný oběd na druhý svátek vánoční místo klasické husy.

Vepřová roláda se sýremIngredience:
1 kg vepřové plece
300 g mletého masa
2 cibule
100 g pancetty
1 dcl bílého vína
200 g sýra Asiago DOP
2 mrkve
1/2 celeru
100 g čerstvého másla
0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
sůl
čerstvě mletý černý pepř
šalvěj, rozmarýn

Postup:
Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme jej do rolády, kterou dobře zavážeme.

Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.