Chutné vegetariánské jídlo okořeněné středomořskými bylinkami okouzlí skoro každého!

Ingredience:
300 g lilku
300 g cuket
1 červený
zelený a žlutý paprikový lusk
300 g rajčat
2 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička čerstvé rozmarýny
1 lžička čerstvého tymiánu
7 lžic olivového oleje
sůl
pepř

Postup:
Zeleninu opereme, necháme odkapat a očistíme. Lilky nakrájíme na kolečka a osolíme. Cukety nakrájíme na kolečka.

Paprikové lusky rozčtvrtíme a zbavíme semínek a vnitřků, pak je omyjeme a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, sloupneme jim slupku, zbavíme jadérek a nakrájíme.

Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno , česnek prolisujeme. Bylinky omyjeme, osušíme v utěrce nebo v kuchyňském papíru a pokud možno co nejjemněji nakrájíme.

Lilky osušíme kuchyňským papírem. Na velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a lilky v něm krátce opečeme. Pak je vyjmeme a pokaždé v dalších 2 lžících oleje krátce opečeme nejprve cuketu a potom papriku. Cibuli a česnek opečeme ve zbytku oleje.

Do hrnce naskládáme zeleninu ve vrstvách. Začneme lilkem, který dáme dospodu a také s ním navrchu skončíme. Každou vrstvu zasypeme solí, pepřem, cibulí, česnekem a bylinkami. Zakryjeme poklicí a přikryté dusíme bez míchání 20 minut.

Tip
Jako hlavní jídlo podáváme s chlebem. Jako přílohu podáváme teplé nebo studené k minutkám.