Lehké a rychlé jídlo, které je možné výborně rozšířit na celé menu pro hosty.

Ingredience:
4 plátky lososa (po 150 g)
šťáva z 1/2 citronu
sůl
pepř
2 lžíce rostlinného oleje

zelenina:
350 g malých cuket
1 malý stroužek česneku
300 g masitých rajčat
1 lžička čerstvého tymiánu

Postup:
Plátky lososa opláchneme studenou vodou a otřeme do sucha. Případné kosti z páteře odstraníme pinzetou. Maso pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a přikryté dáme do chladu.

Cukety omyjeme, odřízneme konce se stopkami, podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme. Rajčata spaříme, stáhneme slupku a odstraníme jejich vnitřek. Potom jejich masitou část nakrájíme na kostičky.

Na pánvi rozpálíme polovinu oleje, vložíme cukety a krátce je opečeme. Přidáme k nim prolisovaný česnek a snížíme teplotu. Potom přidáme rajčata, vše spolu promícháme a okořeníme pepřem, tymiánem a osolíme. Pánev přikryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě po dobu asi 10 minut.

Mezitím si na jiné pánvi s nepřilnavým povrchem rozpálíme zbytek oleje, vložíme do něj plátky lososa a teplotu snížíme. Opékáme po každé straně asi 4 minuty. Opatrně obracíme!

Nakonec zeleninu ještě dochutíme a rozdělíme na předehřáté talíře. Plátky lososa položíme na zeleninu a podáváme s bramborami, které jsme ozdobili petrželkou.