Ideální jídlo pro teplé dny. Je lehké, osvěžuje a je připravené obratem ruky. Zároveň vám přinášíme i “italskou” variantu tohoto receptu.

Ingredience:
1 malý salát
2 listy mangoldu (asi 100 g)
trochu řeřichy zahradní
250 g řízků z kuřecích prsíček
sůl
pepř
2 lžíce rostlinného oleje

na zálivku:
2 lžíce octa
1 lžička medu
2 lžíce smetany
1 lžička hořčice
4 lžíce oleje

Postup:
Salát a mangold omyjeme a necháme odkapat. Listy salátu natrháme na kusy odpovídající soustu, mangold nařežeme na jemné proužky. Zahradní řeřichu odstřihneme kuchyňskými nůžkami v patřičném množství.

Kuřecí prsíčka omyjeme a osušíme. Pak je osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej a kuřecí řízky v něm opečeme po dobu 4 minut po každé straně do hněda a dokřupava. Potom je necháme trochu zchladnout na kuchyňských papírových utěrkách.

Pro salátový nálev smícháme ocet, med, smetanu, hořčici, sůl a pepř. Vše spolu důkladně promícháme, až se sůl zcela rozpustí. Nakonec přilijeme olej.

Připravený salát promícháme, rozdělíme na 4 talíře a polijeme salátovým nálevem. Vlažná kuřecí prsíčka nařežeme na plátky a upravíme se salátem. Ihned podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Pokud chceme salát připravit po italsku, tak nahradíme řeřichu bazalkou nebo kozlíčkem, jednou jemně nakrájenou červenou cibulí a stroužkem česneku, přidáme lžíci červeného octa a lžíci balzámového octa. Osolíme a opepříme, přilijeme 2 lžíce olivového oleje, promícháme a podáváme s počesnekovaným opečeným chlebem.