Sladké jahody na křupavém dortovém korpusu, to je skutečně rozmařilý požitek!

Ingredience:
na křehké těsto:
250 g polohrubé mouky
2 lžíce cukru
sůl
1 balíček vanilkového cukru
1/8 rostlinného oleje
3 lžičky jogurtu

na náplň:
750 g jahod
2 lžíce cukru
3 listy bílé želatiny
1/2 chemicky neošetřeného citronu
1 lžička moučkového cukru

Postup:
Smícháme mouku, cukr, špetku soli a vanilkový cukr. Plynule přimícháme olej, jogurt a uhněteme. Těsto zpracujeme na hladkou kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut chladit.

Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto do tenka vyválíme a formu jím vysteleme. Těsto na dně formy několikrát vidličkou propíchneme. Ze zbylého těsta vytvoříme okraj a pečeme 25 minut (plyn 3-4; teplota 180°C) do zlatova. Necháme vychladnout.

Jahody omyjeme a utěrkou do sucha osušíme. Z poloviny jahod uděláme pyré s cukrem. Ve studené vodě změkčujeme želatinu 5 minut, vymačkáme a smícháme ji se šťávou z poloviny citronu. Pak ji ve velkém hrnci za tepla úplně rozpustíme.

Do rozpuštěné želatiny přidáváme po lžících pyré a rozmícháme je. Odstavíme a mícháním ochladíme.

Upečený korpus naplníme směsí a poklademe celý jahodami. Kůru z citronu oloupeme do tenké spirály a položíme ji na povrch dortu. Pak dort posypeme moučkovým cukrem.

Tip
Kdo má rád čokoládu, ten může ve vodní lázni rozpustit 100 g čokoládové polevy se 2 lžícemi smetany a nanést štětcem na korpus.