Trdelník je v posledních letech megapopulárním pečivem v České republice. Na stánku za něj dáte běžně 60 a více korun a přitom je tak snadné jej vyrobit doma. I forma na tradiční trdelník se dá běžně zakoupit. A trdelník vás pak vyjde na sympatickou desetikorunu.

Trdelník je sladké pečivo, které má tvar dutého válce. Podobně jako by byla třeba velká kremrole. Na rozdíl od ní je trdelník bez krémové náplně.

Vyrábí se z kynutého těsta, které se rozválené v pruzích navíjí na bukový nebo (dnes častěji) kovový válec. Válci se říká trdlo a mívá průměr od 8 do 10 centimetrů. Trdelník se peče nad dřevěným uhlím a při pečení, během kterého se otáčí, se potírá mlékem. A to až do doby, kdy získá zlatočervenou barvu.

TrdelníkHistorie trdelníku

Ač si mnoho lidí myslí, že trdelník je české “národní dědictví”, tak opak je pravdou. Trdelník vůbec nepochází z Čech.

Jeho domovinou je pověstmi opředená tajemná a divoká Transylvánie v Rumunsku. Odtud se rozšířil do sousedního Maďarska, kde se stal téměř národním symbolem.

Postupem časem se trdelník dostal i do dalších zemí Evropy.

 

Jak se trdelník jmenuje v evropských zemích?

Rakousko: Prügelkrapfen
Německo: Baumstriezel nebo Baumkuchen
Lucembursko: Baamkuch
Litva: Šakotis nebo Raguolis (v západní Litvě je známý jako Bamkuchinas)
Polsko: má podobné pečivo, kterému ale říkají Sękacz
Slovensko: Skalický trdelník
Švédsko: Spettekaka

 

Kde získat formu na trdelník?

Tradiční forma na trdelníkKvalitní kovovou formu seženete například zde.

Dvě válcové formy na trdelník se žáruvzdornými úchyty a stojánkem umožňují snadné navinutí, rozválení a vykynutí těsta i rovnoměrné propečení trdelníků. Zatímco u stánkařů populární laskomina vyjde někdy pěkně draho, s formou si ji doma vyrobíte výrazně levněji – jeden trdelník vás bude stát maximálně deset korun.

Jaké jsou její další výhody formy na tradiční trdelník:
– značky na silikonových úchytech dovolují přesné pootáčení trdelníků, díky kterému budou trdelníky rovnoměrně propečené
– silikonové úchyty jsou odnímatelné pro snadné sejmutí trdelníku z válcové formy po upečení
– v příslušenství najdete stojánek pro odkládání neupečených trdelníků při kynutí, pro snadné pootáčení forem v troubě i pro odkládání trdelníků obalovaných v cukru
– recept na tradiční domácí trdelník je součástí výrobku
– obrázkový manuál pro snadnou výrobu trdelníku
– originální design a řešení, které nemá na trhu obdobu
– možné mýt v myčce nádobí
– český výrobek
– záruka 3 roky

Užijte si krásné mlsání s populárním sladkým pečivem – domácím trdelníkem!

 

Recept na trdelník pro nedočkavé

Chcete si trdelník vyrobit už teď? Tak tady je recept na domácí trdelník.

Ingredience:
2 vejce
250 ml mléka
80 g tuku
42 g droždí
3 lžíce moučkového cukru
500 g polohrubé mouky
na obalení 5 lžic skořicového cukru
na potření vejce nebo olej

Postup:
Začneme přípravou kvásku.

Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. S kváskem smícháme všechny ostatní suroviny a vypracujeme měkké těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

Z těsta pak vyválíme tenkou placku, kterou nařežeme na pásky a obtáčíme jimi formy na výrobu tradičního trdelníku. Trdelník pomažeme vejcem či olejem a obalíme ve skořicovém cukru.

Tradiční trdelník pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Po upečení sundáme z trubiček a už si jen pochutnáváme.