Kuchyně je “srdcem” celého bytu. A to i ta paneláková, v níž se mnohdy nedá ani otočit. Všechno lze ovšem změnit. V případě panelákové kuchyně je nejlepším řešením radikální rekonstrukce.  Ideální řešení u kuchyní je do tvaru “L” případně do “U”. Méně se nachodíte, vaření je zde mnohem pohodlnější než u klasické rovné linky.

Na co si dát pozor při rekonstrukci kuchyně
– poraďte se s architektem. Největší chyby při zařizování bytů se totiž dělají právě v kuchyních, protože se zde musí vyřešit spousta problémů včetně technických. Mluvte s ním nejen o svých finančních možnostech, ale hlavně o způsobu života.
– “neopisujte” od sousedů. I sebelepší návrh nelze automaticky přenést do jiné rodiny, protože zde mohou být jiné životní zvyklosti.
– pokud to vyhovuje stylu rodiny, vyplatí se opticky zvětšit kuchyň zrušením alespoň části příček.
– udělejte si finanční plán, zda zvládnete celou rekonstrukci včetně kvalitních spotřebičů najednou. Pokud ne, vyměňujte nebo si pořizujte spotřebiče postupně. Při rekonstrukci však s nimi už počítejte, aby se nemusely dělat dodatečné úpravy.
– zvažte pečlivě uspořádání nábytku a spotřebičů, jejich rozmístění by mělo odpovídat logickému řazení jednotlivých pracovních zón.
– nezbytností je digestoř, jejíž výkon odpovídá rozměrům kuchyně.
– vybírejte spotřebiče s takzvanou nízkou energetickou náročností a malou spotřebou vody, a to s ohledem na vývoj cen v této oblasti, ověřte si, zda máte v bytě pro nové spotřebiče dostatečný příkon elektrického proudu.
– součástí kuchyně nebo obývacího pokoje má být velký jídelní stůl.
– nezapomeňte na vhodné osvětlení všech pracovních ploch

Kde na to vzít a nekrást – například takové stavební spoření
Stavební spoření je jedním ze způsobů, jak si do budoucna zajistit finanční rezervu. Spoříte určitou dobu, po kterou navíc získáváte státní příspěvek. Po uplynutí této doby si můžete peníze vybrat, nebo spořit dál až do výše cílové částky. Výhodou stavebního spoření je především možnost úvěru a to řádného nebo překlenovacího. Úvěr je poskytován na všechno, co se týká řešení bytových potřeb. Stavební spoření si může založit každý, kdo má trvalé bydliště v České republice. Smlouva vás zavazuje ke splácení určité částky, kterou si se stavební spořitelnou dohodnete. Za uzavření smlouvy si spořitelny účtují poplatek, většinou ve výši jednoho procenta z cílové částky. Velkou výhodou stavebního spoření je takzvaný státní příspěvek. Jednoduše vám stát každý rok spoření přispěje určitou částkou. V současné době činí státní podpora až 4.500,-Kč za rok (tato suma je vám na účat stavebního spoření připsána jen v případě, že za rok naspoříte 18.000,-Kč). Stavebních spoření můžete mít klidně dvacet, záleží jen na vás, státní podporu ale můžete získat jen k jedné smlouvě.

Protože kuchyně je dlouhodobou investicí, vyplatí se investovat do kvality. Abychom se dokázali při výběru zařízení kuchyně dobře rozhodnout, měli bychom být alespoň přiměřeně informovaní. V kuchyňských nábytkářských programech se totiž novinky objevují ve velmi svižném tempu a nabídka na trhu je dnes tak široká, že orientovat se v ní není snadné.

Možností na inspiraci při řešení současné kuchyně je opravdu mnoho. Opírají se o změny v přístupu k prostoru kuchyně jako takové, změny v její velikosti, v půdorysném tvarování kuchyňské linky a ve vybavení přitažlivými a špičkovými výkonnými technickými přístroji. Současní pomocníci v kuchyni v podobě ledniček, mrazáků, drtičů, varných panelů, mikrovlnných troub a podobně ulehčují dlouhé a pracné činnosti v kuchyni. Navíc zefektivňují pobyt v kuchyni každé zaměstnané ženě.

Proto je velmi nutné na počátku myšlenky vědět, zda na to máme čas, nervy a samozřejmě finance. Je lepší se poradit s odborníkem, aby později pobyt v naší vysněné kuchyni nebyl trestem.

Autorka: Monika Zemanová